Hlavní obsah

Perseidy předvedou na obloze vesmírný ohňostroj

Novinky, pst

Sprška až 80 meteorů za hodinu má v noci na pátek rozčísnout noční oblohu od 01:30 do 04:00 hodin. Vyvrcholí tak vesmírné představení v podání Perseid - prolétávajícího meteorického roje, které se opakuje každý rok kolem 10. srpna. Bohužel v Česku představení nejspíš zcela znemožní silná oblačnost s přeháňkami.

V noci na pátek vrcholí meteorický roj PerseidyVideo: ČTK

 
Článek

V různých částech světa na severní polokouli, kde bude obloha bez mráčku se však lidé už těší na podívanou. Astronomové ovšem doporučují vyrazit někam mimo velká města, která zamořují noc světelným smogem. A vzhledem k tomu, že měsíc byl 10. srpna v novu, nebude jeho svit průlet Perseid rušit.

Perseidy jsou nejznámějším meteorickým rojem a protože se pravidelně objevují ve stejnou dobu, říká se jim také slzy sv. Vavřince, podle světce, který zemřel 10. srpna 258 mučednickou smrtí. Zdánlivě přilétá roj meteorů ze souhvězdí Persea, tak získal i svůj astronomický název. Ve skutečnosti jde o oblak prachu po průletu komety Swift-Tuttle, která každých 133 let prochází po protáhlé eliptické dráze vnitřkem sluneční soustavy.

Když pak Země prochází tímto oblakem, zrnka s rychlostí 225 000 km/h shoří v atmosféře. Ačkoli jsou zrnka velmi malá a zpravidla neváží ani gram, vzhledem k rychlosti vzplanou a svým jasem přezáří hvězdy. Kvůli výkyvům může být navíc hustota Perseid mnohem vyšší a pozorovatelé zachytí až 400 meteorů za hodinu. Člověk pak leží pod oblohou a vzhledem k počtu padajících hvězd si nestačí přát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám