Hlavní obsah

Jak nahradit zakázané žárovky? Poradí vám nová publikace

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stowatové žárovky jsou historií od loňského září, s ročním odstupem je budou za měsíc následovat všechny klasické žárovky s příkonem nad 75 W. Postaralo se o to nařízení Evropské komise ve snaze snížit energetickou náročnost provozu běžných domácností. Co by ale mělo zakázaný Edisonův vynález nahradit, to žádná směrnice nestanoví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zastoupení EK v ČR a SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. proto společně připravily novou publikaci o energeticky šetrném osvětlování v domácnostech.

Publikace má za cíl představit vhodné náhrady obyčejných žárovek v souvislosti s jejich postupným stahováním, shrnuje základní technologie v osvětlování a upozorňuje na důležité aspekty při výběru nových světelných zdrojů.

Součástí publikace je také shrnutí procesu stahování žárovek, vysvětlení postupu přijímání evropské legislativy a základní technické normy vztahující se ke světelným zdrojům používaným v domácnostech. V neposlední řadě publikace objasňuje časté otázky a mýty, které se objevují ve vztahu k novým světelným technologiím.

Publikace je volně ke stažení zde. Tištěnou verzi je možné objednat emailem na adresách seven@svn.cz nebo comm-rep-cz@ec.europa.eu, v sídle SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s. a Zastoupení Evropské komise v ČR do vyčerpání zásob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám