Hlavní obsah

Britský vědec: Za život si potřeseme rukou 15 000x. Děláme to spávně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Profesor Geoffrey Beattie z univerzity v Manchesteru vypracoval ideální způsob podání ruky, bez něhož se obchodní svět neobejde. Britové prý často tápou. Vědec vycházel ze studie zadané americkou automobilkou Chevrolet. Vyplývá z ní, že až 70 procent dotázaných nezná zásady tisíc let užívaného gesta a že pětina osob se odmítá těmto zásadám podřídit. Podle průzkumů si člověk za život podá s někým ruku v 15 000 případech.

Foto: Profimedia.cz

Správné podání ruky není nic jednoduchého.

Článek

Pro podnik, jehož představitelé musejí podávat ruce zákazníkům, nebo pro dodavatele jednající o významných investicích je to znepokojující poznatek. "Náš personál musí být náležitě vyškolen, protože musí vzbuzovat důvěru," tvrdí Les Turton ze Chevroletu.

Proto profesor Beattie definoval základní principy ideálního podání ruky platné pro muže i pro ženy:"Pravá ruka, uchopení celou dlaní, pevný, ale nikoli příliš silný stisk uprostřed mezi oběma účastníky, suchá a měkká dlaň, asi tři potřesení s uměřenou energií. Podání ruky trvá dvě tři vteřiny, po nichž protějšku hledíme do očí s přirozeným úsměvem a samozřejmě na něj také vhodně promluvíme."

Špatně je toto: "Mdlý potřes ruky značí nejistotu, jenom letmé podání zas aroganci." Beattieho udivuje, že "nikdo dosud tato pravidla nevypracoval".

Reklama

Výběr článků

Načítám