Hlavní obsah

Někteří ředitelé britských škol prý vydělávají víc než premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ředitelům škol v Británii bude zřejmě zmražen plat, protože někteří z nich vydělávají víc než předseda vlády. Tvrdí to britské odbory GMB a jako příklad ve své studii uvádějí ředitele základní školy v jižním Londýně Marka Elmse.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron je ve srovnání s řediteli některých škol ve Spojeném království velmi špatně placen.

Článek

Za školní rok 2009/2010 vydělal 276 523 liber (8,3 miliónu korun), což obnáší také důchodový příspěvek zaměstnavatele. Školská správa se pokusila odbory korigovat a tvrdí, že Elmsův výdělek činil "pouhých" 248 000 liber.

Ted Purcell z GMB ale považuje za skandální, aby ředitel místní školy vydělal víc než ministerský předseda. Premiér David Cameron sdělil, že krátce po nástupu do úřadu mu byla mzda o pět procent snížena na 142 500 liber (4,3 miliónu korun).

Cameronův mluvčí prohlásil, že převládá názor, že si země "nyní žije nad poměry a že je třeba s tím něco udělat". "Částí řešení je prověřit, jak jsou placeni lidé ve veřejném sektoru," řekl.

Studie GMB cituje příklady dalších ředitelů, jejichž roční příjem přesáhl 150 000 liber.

Školská správa, pod niž spadá Elmsova škola Tidemill, se snažila ředitele hájit tím, že inspekce jeho školu před dvěma lety ohodnotila jako mimořádně úspěšnou. Elmsovy příjmy za minulý školní rok prý zahrnují přes 100 000 liber, které mu byly vyplaceny za dvouletou konzultační činnost pro školy v okolí. Rodiče dětí z Tidemill se ředitele zastávají. Jedna matka řekla stanici BBC, že si "Elms zaslouží každý halíř".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám