Hlavní obsah

Nekoupejte se na Floridě v neděli za novoluní, opatrně volte také barvu plavek

– Miami

Žraloci častěji než jindy útočí v neděli za novoluní a v mělkých vodách. Jako terč si prý vybírají plavce v černobílých plavkách. Takové závěry vyvodili američtí vědci ve studii, která zahrnuje výsledky padesátiletého pozorování a statistiky z okresu Volusia na pobřeží Floridy, jež je známá jako hlavní místo útoků žraloků na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V letech 1999-2008 se každý pátý zaznamenaný útok žraloka odehrál u této 75 kilometrů dlouhé části pobřeží. Vědci zde pozorovali žraloky v oblasti bílých pláží, kde mocné mořské vlny přitahují surfaře i predátory, a to hlavně od května do srpna.

Právě srpen je nejnebezpečnější. Nejvíce útoků je však v srpnu prý čistě ze "statistických" důvodů, protože na plážích je v této době nejvíce turistů.

Žraloci koušou hlavně do nohou, útočí ráno a pozdě odpoledne

V letech 1956-2008 bylo na pobřeží okresu Volusia zaznamenáno 231 útoků žraloků. Oběti, z nichž 60 procent tvořili surfaři, utrpěly zejména kousnutí do nohy. K útokům dochází především brzo ráno nebo pozdě odpoledne, kdy jsou vlny silnější.

"Největší počet útoků byl zaznamenán za novoluní a potom za úplňku," tvrdí vedoucí studie George Burgess z floridské univerzity. "Je pravděpodobné, že měsíční fáze ovlivňují pohyby a reprodukční cykly ryb, které jsou zdrojem potravy pro žraloky," řekl.

Necákejte a neházejte kameny do vody

Cákání vody nebo házení kamenů žraloky přitahuje, varují vědci, kteří uvedli, že většina obětí má černobílé nebo žlutočerné plavky. Žraloci dobře vidí kontrasty těchto barev.

Experti vysvětlují, že většina incidentů na Floridě jsou spíše kousnutí než skutečné útoky. Útok je pravděpodobně špatné označení, protože důsledky nejsou většinou vážnější než kousnutí psa, tvrdí George Burgess. Za jiný typ napadení proto považuje kousnutí od tři až šest metrů dlouhých bílých žraloků žijících u pobřeží Kalifornie.

Reklama

Související témata:
Novoluní

Výběr článků

Načítám