Hlavní obsah

NASA chystá 28 sond za životem v kosmu

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacet vesmírných misí s cílem najít stopy mimozemského života plánuje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Oznámili to jeho experti na astrobiologické vědecké konferenci u Houstonu.

Článek

„Máme zájem a jsme připraveni objevit jakoukoli formu života,“ prohlásila Mary Voyteková z NASA. Úřad má na mysli robotické mise na Merkur, Mars a Jupiter a zvláště pak na Titan a Enceladus – měsíce Saturnu. Dalším cílem výzkumu budou asteroidy.

Vědci ve středu poprvé oznámili, že našli první přímý důkaz zmrazené vody a organických sloučenin na hlavním asteroidovém pásu mezi Marsem a Jupiterem.

Steve Squyres, který je vědeckým šéfem projektu robotických vozítek na povrchu Marsu, upozornil, že cílem tříetapové mise na rudou planetu má být doprava vzorků horniny na Zemi a jejich přímé zkoumání.

Obří výzkumný balón velikosti fotbalového hřiště sponzorovaný NASA se ve čtvrtek zřítil před startem v australském Alice Springs, když se utrhla kotevní lana. Kolos smýkl nákladem s  mnohamiliónovým vědeckým zařízením, převrátil auto a jen o 30 centimetrů minul dvojici sedící v dalším voze. Balón měl ve výšce 40 kilometrů měřit rentgenové a gama paprsky přicházející z hvězd.

Reklama

Výběr článků

Načítám