Hlavní obsah

Liberec chce zvýšit kapacitu mateřských škol o dalších 176 míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Stotisícový Liberec chce do září příštího roku zvýšit kapacitu svých mateřských škol o dalších 176 míst. Nyní je město schopno ve svých zařízeních umístit 2710 dětí, dalších více než 200 míst nabízí sedm soukromých mateřinek.

Foto: Barbora Silná , Právo

Liberec bude schopen uspokojit většinu žádostí o umístění dětí do mateřských škol.

Článek

Současná kapacita zhruba odpovídá potřebám, v některých lokalitách - zejména v centru, v oblasti Hanychova a Ruprechtic, ale poptávka převyšuje možnosti školek. Právě tam chce radnice kapacity předškolních zařízení zvýšit. Novináře o tom  informoval náměstek primátora pro školství Ondřej Červinka.

Z ubytovny bude znovu školka

Nejvíc nových míst by mělo vzniknout v oblasti Hanychova. Městští radní se rozhodli koupit bývalou Mateřskou školu Gagarinova, která v posledních letech slouží jako ubytovna a je častým terčem stížností tamních obyvatel. Soukromý majitel za budovu a pozemek o rozloze 6000 metrů čtverečních požaduje 22,8 milionu korun. Dalších 25 milionů bude podle odhadů třeba na rekonstrukci školky, aby mohla znovu sloužit dětem. Místo by tam mělo najít 125 předškoláků. "Doufáme, že se nám podstatnou část peněz na rekonstrukci podaří získat ze státního rozpočtu," poznamenal Červinka.

Družina do podkroví, mateřinka do družiny

Další místa pro předškoláky vzniknou v Základní škole Barvířská, kde město přebudovalo podkroví na družinu a v uvolněných prostorech družiny vznikne mateřská škola pro 50 dětí. Rekonstrukce přijde na 24 milionů korun a první děti by tam měly nastoupit už letos v září. V Ruprechticích by měla zhruba za 40 milionů vyrůst zcela nová škola v blízkosti mateřinky v ulici F. L. Věka. Původní školku, která už moderním normám nevyhovuje, chce město uzavřít. "Všech 70 dětí by přešlo do školy nové, kde by navíc vzniklo ještě dalších 30 míst," dodal náměstek. Pro tento projekt hledá město investora, který by výstavbu a provoz školy zajistil.

Město uspokojí většinu žádostí

V Liberci vzniklo v posledních pěti letech přes 200 nových míst v mateřských školách. Město je tak podle Červinky schopno uspokojit většinu žádostí o umístění v předškolním zařízení. Vzhledem k demografickému vývoji by ale současná kapacita v příštích letech nestačila. "Podle odhadů ČSÚ dosáhne demografická křivka maxima v roce 2012, kdy bude třeba umístit kolem 3200 dětí, s pomocí soukromých mateřinek bychom měli být schopni i tuto poptávku uspokojit," řekl Červinka. Pokud pak bude chtít město počet míst snížit, bude se podle něj zřejmě zbavovat budov, které nevyhovují moderním potřebám a jejichž rekonstrukce by byla příliš nákladná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám