Hlavní obsah

V Chebu vyvrcholila matematická olympiáda středních škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

V Chebu skončilo včera vyhlášením výsledků celostátní kolo matematické olympiády středních škol. Vítězem se stal David Klaška z brněnského gymnázia na třídě Kapitána Jaroše. Spolu s pěticí dalších úspěšných řešitelů pojedou na světovou matematickou olympiádu do Kazachstánu, řekl předseda ústřední komise matematické olympiády Jaromír Šimša.

Článek

Přes školská a krajská kola se do Chebu sjela padesátka nejlepších matematiků ze středních škol celé republiky. Měli za úkol vyřešit celkem šest komplikovaných matematických úloh. Absolutní vítěz David Klaška vyřešil pět z nich.

"Ta šestá byla zajímavá geometrická úloha o střílení do terče. Na geometrii jsem trochu slabší, ale ani jsem nepočítal s tím, že bych vyřešil všechno," přiznal po vyhodnocení skromně Klaška. Na druhém místě se umístil Miroslav Olšák z pražského gymnázia Pod Žvahovem a třetí místo si vybojoval Jáchym Sýkora z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze 5.

Finalisté bez problémů vystudují jakoukoli fakultu 

Podle Šimši nejde v soutěži ani tak o znalosti nebo vzorečky, ale spíše o dovednosti, jakými jsou analytické myšlení nebo intuice. "Tihle lidé udělají bez problému jakoukoli matematickou fakultu v republice. Mají úžasný intelekt," uvedl předseda komise.

Celosvětová soutěž, kam v červenci zamíří šestice vítězů celostátní olympiády, se koná v Kazachstánu. Potkají se tam s matematiky ze stovky zemí celého světa. Podle Šimši mají čeští studenti šanci být v první polovině družstev. "V některých zemích tuhle soutěž chápou skoro jako národní sport. Studenti tráví měsíce na speciálních soustředěních, zatímco naši studenti mají na přípravu jen dva týdny," dodal.

Příprava celostátní soutěže zabrala chebskému gymnáziu téměř rok. Podle hlavního pořadatele, kterým byl učitel matematiky Josef Hazi, mohli díky sponzorům pořadatelé studenty a hlavně vítěze odměnit věcnými dary i finančně. Vítěz dostal dar ve výši 10 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám