Hlavní obsah

Zlínská univerzita ocenila své nejúspěšnější studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně včera ocenila své nejúspěšnější studenty za letošní rok. Na slavnostním galavečeru si cenu převzali Lukáš Jiránek, Gabriel Kalapoš, Robin Kašpařík, Tetyana Temnaová, Martin Tomášek, Luming Yangová a Roman Žák, za týmovou práci byli odměněni Radoslav Štefánek, Lucie Komárková, Lenka Burianová, Katarína Knapková, Alena Daníčková a Iveta Balejová.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Změřit přesně velikosti bot vojáků terakotové armády, ušít jejich repliky a odzkoušet je v praxi chce studentka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Luming Yangová

Článek

Galavečer 2010, jak se akce jmenuje, je projektem studentů Fakulty managementu a ekonomiky. Letos se koná počtvrté. Jednolivce i týmy nominují na ocenění všechny fakulty univerzity. Letos odborná komise složená ze zástupců fakult, Studentské Unie, vedení univerzity a realizátory projektu, hodnotila práce 21 jednotlivců a čtyř týmů.

"Cílem Galavečera je více než jen předaná trofej, diplom a poplácání po rameni. Vzdělávání totiž pro mnohé vysokoškoláky není jen bezhlavou honbou za akademickým titulem, ale velkou vášní, které obětují značnou část svého volného času. Vidět jejich přínos a nadání se proto může stát motivací pro kohokoliv jiného," poznamenala Burianová.

Ocenění si odnesli skleněnou plastiku s citátem Tomáše Bati "Dělejme třeba sebenepatrnější věc, ale dělejme ji nejlépe na světě".

Krátkometrážní horor i boty terakotové armády

Například oceněný Robin Kašpařík natočil krátkometrážní hororový snímek Seance. Film získal první cenu v kategorii Nejlepší krátký film Hororového festivalu v Kapském městě, zabodoval i na několika mezinárodních festivalech, vyhrál například v Torontu a v Hollywoodu.

Luming Yangová zase získala ocenění za odbornou práci v oblasti obouvání diabetiků v Číně a za účast na projektu týkajícím se popisu obuvi na nohou terakotové armády. Projekt se začal realizovat v roce 2005. První bádání mezinárodního týmu odborníků odhalilo, že boty vojáků byly pravděpodobně vyrobeny z usně a plsti, nikoliv z textilu.

"Projekt stále pokračuje. Nyní se usiluje o možnost změřit přesně velikosti bot u vojáků. Chtěli bychom jejich přesné repliky vyrobit a přesvědčit nějakého dobrovolníka, aby v nich nějakou dobu chodil," řekla Yangová.

Letos poprvé ceny nebyly uděleny v kategoriích, což podle organizátorů umožnilo nominovat více studentů. Nově jsou k projektu spuštěny i webové stránky, kde zájemci naleznou i oceněné z předchozích let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám