Hlavní obsah

Na webu jsou videa z výuky, učitelé mohou porovnat svou práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu jsou ode dneška dostupná videa z reálné výuky na českých gymnáziích, učitelé tak mohou porovnat svou práci s kolegy. Projekt spustil Výzkumný ústav pedagogický (VÚP), natočeno má být celkem 40 hodin výuky různých předmětů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po zveřejnění nového videa bude na webu moderovaná diskuze, kde si mohou kantoři vyměňovat zkušenosti a získávat zpětnou vazbu. Ředitelka ústavu Stanislava Krčková novinářům řekla, že záznamy budou sloužit také studentům pedagogiky, aby viděli každodenní školní praxi.

"Vytváříme příležitosti, aby se učitelé měli možnost vzájemně potkávat, vyměňovat si zkušenosti a inspirovat se. Důležité pro nás je to, že to nejsou hodiny hrané, ale autentické," upozornila Krčková. Na stránkách jsou zatím videa z hodin biologie, angličtiny, matematiky a výtvarné výchovy, další budou přibývat.

Natáčení proběhne jen se souhlasem žáků

Projekt je financován hlavně z evropských peněz, podle Krčkové se do něj hlásí zejména pedagogičtí nadšenci. S natáčením musejí souhlasit i žáci, pokud jsou mladší 18 let, je nutný i souhlas rodičů. Ačkoliv jsou hodiny z výuky na nižších i vyšších gymnázií, mohou prý být přínosné také pro učitele na základních nebo středních odborných školách.

"Studenti pedagogických fakult nemají vždy možnost se ještě před nástupem do praxe dostatečně seznámit se školským prostředím a situacemi, které mohou ve školách nastat," vysvětlili odborníci z VÚP další důvod, proč se do natáčení v hodinách pustili. Po přidání nového videa na web se uskuteční online moderovaná diskuze, které se účastní i natáčený učitel. Do diskuze ale bude možné přispívat i kdykoliv později. Odborníci z pedagogického ústavu se při při práci na projektu inspirovali třeba britským serverem www.teachers.tv, který funguje na podobném principu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám