Hlavní obsah

Průzkum: České děti tráví denně hodiny u počítače a nezdravě jedí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České děti tráví příliš mnoho času u počítače a nezdravě se stravují. Téměř čtvrtina školáků stráví denně u počítače nebo televize víc než dvě hodiny, až 90 procent školáků navíc za den sní méně než jeden kus ovoce nebo zeleniny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu mezi téměř 8000 dětmi, který se uskutečnil v rámci projektu Hravě žij zdravě. Ten se snaží školáky hravým internetovým kurzem přimět ke zdravějšímu životnímu stylu a zastavit rostoucí výskyt dětské obezity.

"Polovina školáků sportuje maximálně dvakrát týdně a pouze šest procent dětí tráví svůj volný čas s rodiči," konstatovali odborníci, kteří se na projektu podíleli. Z odpovědí přitom vyplynulo, že děti nejsou primárně líné, do sportovních klubů a různých zájmových kroužků chodí přes 60 procent z nich. Nehýbou se však tak často, jak by měly.

"Až 90 procent dětí konzumuje denně méně než jeden kus ovoce nebo zeleniny, to je naprosto nedostatečné," varoval dětský obezitolog Zlatko Marinov. Víc než třetina dětí navíc nesnídá, což také podporuje vznik obezity.

Tloustne celá Unie

V Evropské unii žije 22 miliónů dětí s nadváhou, dalších pět miliónů dětí je obézních. V Česku pak s nadváhou bojuje asi 15 procent školáků, obézní je každé desáté dítě. Příčinou jsou nezdravé stravovací návyky a pasivní životní styl.

Projekt Hravě žij zdravě se proto už třetím rokem snaží děti přimět zdravěji jíst a víc se hýbat. Na jeho internetových stránkách je pro ně připraven kurz, kde najdou potřebné informace. Každým rokem se také koná soutěž pro žáky pátých tříd, nejlepší třídy získají výlet do akvaparku. Loni se zaregistrovalo 7718 dětí.

V boji s nadbytečnými kilogramy mají pomoci i evropské projekty dodávající do škol mléko a ovoce. Žáci si mohou kupovat mléčné výrobky za výhodné ceny, měl by se zvýšit i příděl ovoce a zeleniny. Kritikové však upozorňují, že po rozpočítání dotací na jednotlivé školy dostanou děti měsíčně asi jeden kus ovoce nebo zeleniny navíc, což se na snižování obezity nijak neprojeví.

Reklama

Výběr článků

Načítám