Hlavní obsah

Škole v Chyši zbyl poslední kotel. Když nevydrží do jara, skončí výuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chyše

Základní škola v Chyši na Karlovarsku se dostala do potíží kvůli kotelně a situace může skončit přerušením výuky. To v případě, že by vypověděl poslední ze tří kotlů, který ještě zbyl. Jeden nefunguje delší čas a předposlední definitivně dosloužil před dvěma týdny. Starosta Miroslav Dorňák řekl, že už snad přijde brzy jaro a obci se podaří na rekonstrukci kotelny sehnat peníze.

Článek

Poslední kotel, byť už také dosluhuje, ještě dokáže vyhřát dvě třídy, kam chodí 25 školáků. Radnice uvolnila z rozpočtu 300 000 korun na některé technické úpravy, které mají udržet topení takříkajíc při životě. Náklady na modernizaci celé kotelny se pohybují kolem 1,3 miliónu korun, uvedl starosta. "Jedinou šancí je získat dotaci z programu rozvoje venkova. Žádost podáme co nejdříve," ubezpečil Dorňák.

Zrekonstruovat radnici nebo školu?

Pokud by Chyše se žádostí neuspěla, nezbude nic jiného, než omezit investice plánované na letošek nebo si peníze půjčit od banky. Dorňák řekl, že letos se počítalo například s rekonstrukcí radnice. Škola by ale před ní patrně dostala přednost. "Chceme koupit nový moderní kotel s účinností až 90 procent, jenž by dokázal kromě uhlí spalovat i alternativní palivo, jako jsou třeba pelety. Jiná varianta nepřichází v úvahu," podotkl.

V Chyši jsou při výrobě tepla odkázaní výhradně na spalování pevných paliv, případně na elektřinu. Jenomže ta je moc drahá, poznamenal Dorňák. Přestože v nedalekém Lubenci plyn mají, na přípojku do Chyše už nedošlo a nejspíše nikdy nedojde. "Museli bychom ji zaplatit sami, a na to při ročním rozpočtu kolem sedmi milionů korun nemáme. S žádnou další obcí nebo městem se bohužel spojit nemůžeme," konstatoval starosta.

Jisté je podle něho jedno - že na školu se prostě peníze najít musí. Byť jde pouze o první stupeň a dvoutřídku. Dorňák je přesvědčen, že bez školy by se rozvoj obce zastavil. "Máme v katastru Chyše k dispozici asi 180 parcel pro výstavbu rodinných domků. Krajina je tady sice krásná, ale pokud sem chceme přilákat lidi, musíme jim nabídnout i základní služby. A mezi ně škola určitě patří," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám