Hlavní obsah

Ptákem roku 2010 se stala mizející kukačka

Právo, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1992 volí čeští ornitologové Ptáka roku. Chtějí tak upozornit na jeden konkrétní druh, ale také na problémy, se kterými se potýká. Letos se vyvoleným opeřencem stala kukačka obecná.

Foto: Profimedia.cz

Kukačka obecná

Článek

„Kukačka obecná patří mezi nejznámější druhy u nás, i když především podle hlasu a ne podle vzhledu. Kukačka obývá také široké spektrum biotopů. Najdete ji od rybničních břehů přes polní krajinu s remízky, v listnatých i jehličnatých lesech i nad hranicí lesa v horách. Na základě analýzy našich dlouho sbíraných dat jsme zjistili, že posledních 20 až 30 let populace kukaček u nás prudce klesá,“ řekl Právu Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické. Proč kukačka z naší přírody mizí, není zatím jisté.

Ornitologové se domnívají, že je pokles spojen s intenzifikací zemědělství ve střední Evropě a zhoršením podmínek na afrických zimovištích, ale nezvratné důkazy pro to zatím nemají.

Populace kukaček se u nás pohybuje okolo 30 tisíc párů. Ačkoli podle charakteristickému zvuku „kuku“ pozná kukačku každý, vidět ji je vzácnost. Chová se totiž nenápadně, a to kvůli originálnímu způsobu hnízdění.

„Hnízdní parazitismus kukačky je ojedinělý mezi všemi evropskými ptáky. Kukačka naklade vždy jedno vejce do hostitelského hnízda. Zpravidla také jedno vejce odebere, a to buď na místě spolkne, nebo odnese. Není tedy pravda, že by kukačka nejdříve vejce snesla a pak ho teprve do hnízda dopravila. Kukaččí mládě se vylíhne a jeho první starostí je hnízdo vyčistit od zbylých vajíček nebo mláďat, aby se zbavilo konkurence. Pěstouni pak krmí pouze mládě kukačky,“ vysvětlil Viktora.

Kukačky kladou vejce téměř vždy odpoledne, zatímco pěvci ráno. Samotný pobyt kukačky na cizím hnízdě je velmi krátký, sežrat cizí vejce a naklást své jí trvá v průměru necelou minutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám