Hlavní obsah

Zrušená škola nevrátila školné, rodiče se obrátili na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soukromé Česko-italské jazykové gymnázium (ČIJG), kde se už od loňského listopadu neučí, nevrátilo žákům školné. Někteří rodiče proto podali trestní oznámení.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kvůli vleklým problémům odešli ze školy v pražském Hloubětíně všichni studenti i kantoři jinam.

"Ta škola zhruba asi šest týdnů od začátku školního roku ještě jakžtakž fungovala a pak se to vlastně úplně rozsypalo," sdělil mluvčí České školní inspekce Libor Vacek. Inspekce na škole zahájila na popud magistrátu kontrolu. Škola se totiž o prázdninách přestěhovala do nezkolaudované budovy, navíc si její zástupci nepožádali o přepsání adresy ve školském rejstříku. Podle jednoho z rodičů, který nechtěl být jmenován, chyběly v nové budově třeba dveře u kabinetu, jídelna a podobně. S rekonstrukcí pak pomáhali i sami rodiče.

Někteří rodiče zaplatili na roky dopředu

Roční školné na ČIJG vyšlo na 32 000 korun, platilo se ve dvou splátkách. Druhá část školného ve výši 10 000 korun se platila v říjnu, tyto peníze měli rodiče dostat zpět, pokud chtěli odstoupit od smlouvy. Peníze už ale neviděli. "Část rodičů podala trestní oznámení," sdělil otec jedné studentky. Podle neoficiálních informací dokonce někteří rodiče zaplatili školné i na několik let dopředu.

Vedení školy prý nemělo peníze ani na nájem a opravy školy. Rodiče se proto začali bát, že škola nebude schopná zajistit kvalitní výuku, a začali děti houfně přehlašovat jinam.

"K nám přestoupilo 96 studentů," potvrdil jednatel Klasického gymnázia v Modřanech Miroslav Rousek, jehož škola tak přijala většinu z celkem 165 studentů hloubětínského gymnázia. Kromě žáků tam prý přešlo i několik učitelů, škola v Modřanech totiž také nabízí výuku italštiny. Zbytek dětí se přehlásil na jiné školy.

Existuje už jen na papíře

Škola proto nyní existuje pouze na papíře, zřizovatelé si mohou zažádat o výmaz ze školského rejstříku. Bilingvní gymnázium přitom fungovalo od roku 1991. Podle Vacka ze školní inspekce takto už pár soukromých středních škol skončilo, jedná se ale spíš o výjimky. Například před dvěma lety se s velkými problémy potýkalo soukromé gymnázium Pod Vyšehradem, a to kvůli zpochybněné maturitě jednoho studenta. Škola však nakonec nebyla zrušeno, přišla jen o část dotace.

V České republice funguje v tomto školním roce 332 soukromých středních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám