Hlavní obsah

Horažďovice za milióny korun zateplí školy a obytné domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horažďovice

Úsporu energií a provozních nákladů má téměř šestitisícovým Horažďovicím na Klatovsku přinést zateplování městských objektů za desítky milionů korun.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na jaře se radnice pustí do zateplení a výměny oken na základních školách, připravuje také zateplení několika bytových domů na sídlišti a mateřských škol. "Většinu nákladů mají pokrýt dotace z EU," řekla starostka Jindřiška Antropiusová.

"Se zateplením budov dvou základních škol včetně jídelny, družiny nebo tělocvičny a výměnou oken začneme v březnu," uvedla. Většinu z více než třicetimiliónových nákladů pokryje získaná dotace z evropského operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Ze stejného zdroje má město také schváleno přes osm miliónů korun na snížení energetické náročnosti dvou mateřských škol. "Ta zakázka ještě není vysoutěžená, letos se školky zateplovat ještě nebudou," uvedla starostka.

Město chce kombinovat zdroje peněz

Další dotace za milióny korun hodlá město získat z programu Zelená úsporám. Zhruba do dvou let chce zateplit pláště a dokončit výměny oken a udělat fasády u 13 bytových domů na sídlišti. Město, které má kolem 800 bytů, začalo s jejich prodejem nájemníkům loni. V první etapě jich hodlá prodat kolem 230.

Do zateplování škol a školek se pustily kvůli úsporám energií, které se mohou pohybovat až v desítkách procent, i další radnice v kraji. Čerpají dotace z OPŽP, jeden z plzeňských obvodů získal peníze na školky také z norských fondů.

V čerpání ekologických dotací z OPŽP je nicméně kraj pod celostátním průměrem. Na 182 projektů má sedm okresů schváleno za dva roky existence programu přes 2,8 miliardy korun, přičemž průměr všech krajů je téměř 3,5 miliardy korun. Na Klatovsku získalo dotace 45 projektů za 417 milionů korun.

Horažďovice uspěly mimo jiné i s plánem na modernizaci sběrného dvora. OPŽP podpořil v ČR už přes 3000 projektů za více než 48 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám