Hlavní obsah

Vědci získali unikátní záběry výbuchu podmořské sopky

– San Francisco

Americkým vědcům se podařilo poprvé zachytit na video erupci nejhlubší známé podmořské sopky, která leží ve vodách tichomořské Samoy. Vulkán prskal do ruda rozžhavenou lávu až do výšky 1200 metrů pod mořskou hladinou. Unikátní záběry, které vědci pořídili pomocí na dálku ovládaného robota Jasona, byly tento týden představeny na geofyzikální konferenci v San Francisku.

Článek

"U navádění robota bylo patnáct rozjařených vědců, kteří se cítili, jako by se jim povedl home run," vyjádřil pocity výzkumného týmu vedoucí expedice Albert Collasius.

Odborníci věří, že snímky, údaje a vzorky získané během mise pomohou objasnit, jak se formovala zemská kůra v oceánech, jak přežívají a prosperují někteří mořští živočichové v extrémním prostředí, případně jak se chová zem, když do sebe narážejí tektonické desky.

Vědecká obec je ze záběrů nadšená: kusy jasně červeného magma vystřelují do prostoru oblaka síry připomínající kouř a jakmile se dostanou do chladných mořských vod, téměř okamžitě tuhnou. Tmavá skaliska se pak noří zpět na mořské dno.

Robot si mohl sáhnout na lávu

Robot Jason se vznášel přibližně jen tři metry od erupce a jeho mechanické rameno dosáhlo až na lávu, jejíž vzorky sbíralo. Geologové i oceánologové rovněž měli možnost poprvé sledovat skutečnou dobu vzniku sopečné horniny boninitu, která byla dosud nalézána pouze ve vzorcích starých milión let a více.

Jason je prototypem, který umožňuje pořizovat jak video, tak jednotlivé snímky o vysokém rozlišení s rychlostí 30 až 60 záběrů za sekundu. Navíc je schopný podle svých konstruktérů schopen operovat až v hloubkách kolem sedmi kilometrů.

Badatelé zkoumají erupce hlubokomořských sopek již čtvrt století, nikdy však neměli možnost sledovat erupci v takové hloubce a tak podrobně jako nyní. Čtyři pětiny sopečných aktivit na Zemi se dějí v moři, avšak rozmístění podmořských vulkánů dosud komplikovalo vědcům práci.

K unikátním záběrům dopomohla náhoda

Vědecký šéf mise, oceánograf Joseph Resing však loni zaznamenal ve vodách Samoy vulkanický materiál a došel k názoru, že jde o následek erupce. V květnu pak byl v oblasti do moře spuštěn robot. "Během hodiny a půl jsme narazili na erupci v jejím vrcholu. Předtím jsme nic takového nikdy neviděli a teď poprvé jsme sledovali tekutou lávu, jak teče po mořském dně."

Voda v okolí sopky je kyselejší než kyselina v baterii, ale někteří korýši a mikroby jsou schopni v takovém prostředí přežívat. Tato skutečnost zase vzrušuje biology, kteří teď mají novou šanci zjistit, jestli jsou to jediní živočichové v tomto nehostinném prostředí.

Změny sopky West Mata, která leží 225 kilometrů jihozápadně od Samoy, budou výzkumníci dále monitorovat. "Neobvykle primitivní složení lávy z erupcí West Maty nám má mnoho co říct," prohlásila badatelka Barbara Ransomová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám