Hlavní obsah

Středoškoláci a učni oborů kovovýroby mají v Klatovech nové dílny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Nové pracoviště odborného výcviku kovooborů otevřela včera krajská Integrovaná střední škola v Klatovech (ISŠ). "Jde o největší letošní investiční akci Plzeňského kraje ve školství," řekl krajský radní pro školství Jiří Struček. Střední škola se zhruba 800 žáky je jedna z největších v kraji.

Článek

Stavba stála 42 milionů korun. EU dala 30 milionů zbytek Plzeňský kraj. Částečně z prodeje původních nevyhovujících dílen v areálu bývalé Škodovky, která se přeměnila na nákupní centrum. "Nové pracoviště vzniklo poblíž nádraží, kde má škola velký dvůr a autodílny. Budou se tam učit strojní mechanici, obráběči kovů, zámečníci, nástrojaři a automechanici, tedy perspektivní obory, o něž je zájem" uvedl Struček.

Kraj tyto profese silně podporuje. "Letos jsme v odborných oborech v kraji nezaznamenali pokles, i když byly slabší ročníky, a tedy méně žáků," řekl Struček. Potvrdil, že na rozdíl od Plzně mají nejméně žáků školy v okrajových oblastech regionu, jako jsou Tachovsko, Domažlicko a Plzeň-sever. Nechceme je ale zavírat, protože je to významný prvek rozvoje regionu a nechceme, aby nám zbyla jen Plzeň, dodal.

Motivační program na podporu technického školství

Kraj začal v listopadu s motivačním programem na podporu technického školství a vyčlenil pro střední školy milion korun na platy odborných učitelů a materiál. Šestnáct škol připravilo pro žáky osmých a devátých tříd 41 kroužků na podporu kovooborů, elektrotechniky, dřevařství a stavebnictví, kde si žáci mohou sami něco vyrobit. Také v příštím roce by měly dostat školy milion korun.

Kraj chce vytvořit v každém okrese sdružení velkých firem, školských zařízení a městských úřadů podobně jako v Centru odborného vzdělávání Tachov, kde si podniky samy řeknou, jaká výuka se má zlepšit. Tachovská škola má navíc vazbu na střední školu ve Weidenu. Díky výměnným pobytům už její žáci začali dostávat výuční listy v němčině.

Také Rada hospodářské a sociální dohody, kterou založily v březnu kraj, hospodářská komora a odbory, se snaží prostřednictvím projektů z dotací EU přilákat žáky do technických oborů.

Kraj už v minulých letech investoval 60 milionů Kč do nového střediska praktické výuky v bývalé výrobní hale plzeňské Škodovky. Také sousední objekt nového muzea Techmania science center se chce podle Stručka více zaměřit na podporu technického školství. "Bude propagovat strojírenské a řemeslnické obory," dodal. Techmanií, které dal kraj čtyři miliony korun, prošlo za rok zhruba 70.000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám