Hlavní obsah

Supervizor pomáhá řešit problémy v dětském domově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepomuk

Speciálně školený supervizor pomáhá vychovatelkám a vychovatelům v dětském domově v Nepomuku na jižním Plzeňsku s řešením některých problémů. "Supervize, jakýsi nestranný pohled zvenčí, je zaměřena především na prevenci rizikových forem chování dětí, může ale pomoci i samotným vychovatelům například předcházet syndromu jejich vyhoření," uvedl metodik primární prevence domova Karel Šulc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Svým způsobem se jedná o projekt výjimečný. Praxe supervize je běžnou součástí fungování organizací v sociální sféře. Ve školství je spíše výjimkou," řekl. Plzeňský kraj, který je zřizovatelem domova, přispěl na tento projekt částkou 35 000 korun.

Nepomucký domov má pět rodinných skupin, v každé je osm dětí a čtyři až pět pedagogů. Tým pracovníků každé skupiny se od září do prosince jednou měsíčně na dvě hodiny schází se svým supervizorem a řeší problémy, které se týkají jejich svěřenců. Role supervizora spočívá v tom, že poskytne vychovatelům jiný pohled na problém. Je jakýmsi moderátorem či průvodcem diskuse. Jeho přítomnost umožní zpřehlednit problematickou situaci, pomůže najít řešení, rozebrat pocity, myšlenky a chování.

O supervizi projevili zájem sami vychovatelé domova minulý školní rok při seminářích lektorů z plzeňské pedagogicko-psychologické poradny, kdy konzultovali problémy s prací s dětmi a se vzájemnými vztahy a jejich adekvátní řešení.

Plzeňský kraj zřizuje sedm dětských domovů, kromě domova v Nepomuku ještě dětské domovy v Horšovském Týně, v Kašperských Horách, v Plané, domov Domino v Plzni a dětské domovy ve Staňkově a v Tachově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám