Hlavní obsah

Andy Warhol a Československo na výstavě v Praze

Novinky, Darja Thomasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské galerii Dvorak sec contemporary probíhá výstava Andy Warhol a Československo. Výstava je neobvyklá tím, že na rozdíl od většiny výstav, ve kterých Warhol figuruje, se nám snaží přiblížit jeho život a nechává nahlédnout do soukromí jednoho z nejvýznamnějších tvůrců pop-artu.

Foto: Daria Thomasová

Před smrtí 1986

Článek

Nejedná se o klasickou výstavu nejslavnějších obrazů či kreseb Andyho Warhola, které si většinou vybavíme jakmile slyšíme jeho jméno. Otevírá se nám svět, který ho ovlivňoval, ve kterém vyrůstal a tvořil.

Jsou tu k vidění originální fotografie z Factory 60. let od Billyho Nameho, na kterých můžeme zahlédnout jak samotného Salvadora Dalího, tak i jednu z Warholových "stars" Edie Sedgwick. Jsou to bezprostřední záběry z práce a okamžiků tvoření.

Nesmírně zajímavé jsou i fotografie Andyho příbuzných, přátel a kolegů. Některé jsou přes sto let staré. Je patrné, že Andyho tvorbu ovlivňovalo okolí již od útlého dětství. Jak rodná Miková tak i vztah mezi nim a matkou Julii.

Díky názorným nákresům pamětnic, jak se v Mikové zdobily fasády domů, můžeme spekulovat o souvislosti těchto artefaktů a Andyho oblíbené serigrafii, kde jde o stejný šablonový princip tisku. Uvidíme tu i rekonstrukci podoby domů Andyho rodičů provedenou jeho strýcem Vasilem.

Pokud ale přece jenom toužíte po umění, nezoufejte. Uvidíte Andyho nejslavnější autoportrét Před smrtí, který vytvořil v roce 1986, sérii lebek, Monu Lisu provedenou v charakteristickém stylu či nekolik černobílých kreseb.

Jedním slovem převážně dokumentární výstava, kde si každý přijde na své. Dvorak sec contemporary mohou zájemci navštívit do 27. února. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám