Hlavní obsah

Zvládli jsme to a už se těšíme na další ročník, říká o Setkání muzikantů Josef Smýkal

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní 11. ročník Mezinárodního hudebního a folklórního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech, který proběhl 16. - 18. srpna ve Valašských Kloboukách a Brumově-Bylnici, měl i tentokrát úspěch.

Foto: archiv Robert Rohál

Na scéně hejtman Zlínského kraje Stanislav Myšák a prezident festivalu Josef Smýkal (třetí zleva).

Článek

Spokojený je i prezident festivalu, exposlanec PS Parlamentu ČR Josef Smýkal, pod jehož záštitou festival běží od prvního ročníku.

Jak podle vás dopadl letošní ročník mezinárodního hudebního a folklorního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech?

Především není poslední, v plánu je již 12. ročník, který se bude konat ve dnech 15. až 17. srpna 2014. A jak dopadl ten letošní ročník? Domnívám se, že velmi dobře. Ohlasy jak návštěvníků, tak účinkujících jsou převážně pochvalné či kladné, a to potěší. A když si vezmete, že se festivalu zúčastnily více než dvě desítky souborů či hudebních těles, včetně souborů z Anglie, Francie, Ruska, Mexika a Slovenska, je to určitě dobrá vizitka organizátorů.

Působíte jako prezident festivalu, který se navíc odehrává pod vaší záštitou. Byl jste i u zrodu Setkání muzikantů?

Ano, byl. Při mojí, myslím, první návštěvě Valašských Klobouk jako poslance  Parlamentu ČR, a také prvním setkání s předsedou družstva invalidů Důbrava  panem Emilem Zůbkem, přišla řeč nejen na záležitosti týkající se chodu družstva, ale také na tradice, volnočasové možnosti občanů a také na hudbu. A právě tehdy se zrodila myšlenka uskutečnit setkání muzikantů a dát jim prostor, ukázat něco z krásné činnosti hudeb jako Důbravanka, Valaška a dalších kapel z okolí. Tehdy jsme ale netušili, že se to nakonec celé zrealizuje  v tak širokém rozsahu včetně mezinárodního zastoupení.

Co vás letos jako diváka na festivalu nejvíc zaujalo?

Nabídka programu byla vskutku veliká. Vynikající byla atmosféra v pátek v kostele při koncertu vážné hudby, zaujala slovenská skupina muzikantek - především s romskou tematikou, dobrý byl cimbál či dechovky. Těžko něco vyzvedávat. I ten ohňostroj Zevety Bojkovice byl fantastický. Důležité bylo, že byli lidé spokojeni.

Je těžké dát tak náročný festival "dohromady" - aby vše klapalo a fungovalo?

Nebudu předstírat, že ne. Duší akce byl a ještě je pan Emil Zůbek, který letos s ředitelem kulturního domu panem Jaroslavem Balouškem, řadou pracovníků města a skupinou dobrovolníků odvedli velký kus práce, za což zaslouží poděkování. A platí to jak ve Valašských Kloboukách, tak v Brumově-Bylnici.  Nutno rovněž přiznat, že nejen organizační, ale také finanční záležitosti patří k těm složitějším akcentům festivalu. Ono jenom "nakrmit", ubytovat, dovést a odvést přibližně 500 účastníků je značně náročné, zvláště pak v dnešní době. Poděkování proto patří městům Valašské Klobouky a Brumov-Bylnice za podporu, rovněž podnikatelům stejně jako Zlínskému kraji, ale také občanským sdružením Olympia z Holešova či SMBK, o. s. Valašské Klobouky. Nelze však všechny vyjmenovat. Ale zvládli jsme to a už se těšíme na další ročník...

Reklama

Výběr článků

Načítám