Hlavní obsah

Zveme vás na pěkný výlet z Komorní Lhotky na Prašivou v Těšínských Beskydech

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Využili jsme krásného, slunného počasí a vyrazili na pěkný výlet do Komorní Lhotky a na blízkou horu Prašivou. V té době tam také pořádali členové horolezeckého klubu z Karviné svůj kondiční výběh.

Foto: Josef Zajíc

Rozcestník u finské sauny. Počátek cesty.

Článek

Komorní Lhotka je obec (410 m. n. m.), nacházející se zhruba 5 km od obce Hnojník,  ležící na železniční trati 322 Český Těšín - Frýdek-Místek. V Komorní Lhotce byla v roce 1880 vybudována finská sauna. Po různém přemísťování byla zrekonstruována a slavnostně otevřena 31. července 1966. Je to známé léčebné místo často navštěvované turisty.

Naše cesta a start kondičního běhu horolezců z Karviné začala právě u sauny. Ihned za mostkem přes řeku Stonávku, jejíž vody využívají v sauně a která pramení v údolí po kopcem Kotař (975 m. n. m.), vede cesta do prudkého kopce. Při vstupu do lesních partií se podklad změní v lesní kamenitou cestu. Je dobře značena žlutou značkou. Asi po dvou kilometrech se dostaneme na vrstevnicovou cestu a obcházíme údolí, v němž pramení řeka Lučina, která napájí Žermanickou přehradu a vlévá se pod  Slezskoostravským hradem v Ostravě do řeky Ostravice.

Pak již scházíme dolů a po 3,6 km jsme na malé Prašivé u turistické chaty. Chata na Prašivé byla vybudována v roce 1921 a letos si turisté připomněli 90 let jejího trvání. Vedle chaty stojí dřevěný kostel sv. Antonína Paduánského. Kostel je jednou z mála dřevěných sakrálních staveb v Moravskoslezském kraji. Je krásnou ukázkou lidového beskydského stavitelství.

Zatímco turisté se již osvěžovali, běžci kteří odstartovali v 10.30 od sauny, běželi také po žluté značce, ale těsně nad chatou zabočili doleva a běželi po červené hřebenové značce ještě jeden kilometr na horu Prašivou (843 m. n. m.). Na tomto úseku museli překonat 100metrové převýšení. Krpál, jak tomuto poslednímu kopci běžci říkají, všem sebral poslední síly. Nicméně všichni (40 závodníků) doběhli. Teprve potom mohli věnovat pozornost rozhledům, které v tomto krásném počasí mohli spatřit. Pak ještě seběhli dolů zpět do Komorní Lhotky.

Zájemci, kterým by tato cesta nestačila, mohou pokračovat po červené značce na horu a chatu Kotař (795 m. n. m.) a dále po modré značce zpět do Komorní Lhotky.

Trasa se dá absolvovat i na kole. Z Nižní Lhoty se dá dojet na Prašivou až k chatě autem. V zimě je  využívána turisty na běžkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám