Hlavní obsah

Zubři se po téměř třiceti letech vracejí do Olomouce

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chov zubra evropského skončil v olomoucké ZOO v roce 1986. S obnovou chovu těchto největších evropských savců začala zahrada v minulých dnech, kdy ze Švédska přicestoval dvouletý samec Bojen. Záhy k němu přibydou ze Slovenska i dvě chovné samice.

Foto: ZOO Praha
Článek

Původní zubry získala ZOO v roce 1973 z obory ve slovenských Topoľčiankách, odkud přicestovali samec Simon a samice Sylva a Silučka. Ze Simona a Sylvy se stal úspěšný chovný pár. „Na základě dochovaných dokumentů víme, že první mládě Silueta se narodilo v témže roce 1973 a poslední - Čertík - v roce 1976. Úhynem býka Simona v roce 1986 chov v olomoucké zahradě ustal,“ vysvětlila hlavní zooložka Libuše Veselá.

V pátek 18. ledna překročil bránu olomoucké zahrady první obyvatel nového výběhu zubrů samec Bojen, kterého budou následovat z Bratislavy samice Božka (*2010) a Rosemarie (*2011). 

Zubr evropský

Je největším savcem Evropy, jehož domovinou byly lesní a lesostepní biotopy Evropy a části Asie. Lov a devastace přirozeného prostředí ho však přivedly na hranici vymření. V přírodě byl počátkem 20. století vyhuben. V té době se naštěstí nacházelo několik zvířat u soukromých chovatelů.

V roce 1925, kdy začalo jednání o záchraně zubrů, zůstávalo naživu zhruba 60 kusů těchto majestátních zvířat. Mezinárodní chov v oborách a zoologických zahradách vyústil v letech 1952‒1966 k návratu zubrů v rámci reintrodukce do Bělověžského pralesa. Druhým největším chovatelským střediskem zubrů se v roce 1959 stala právě obora v Topolčiankách.

Reklama

Výběr článků

Načítám