Hlavní obsah

Ztracená voda u hauswaldské kaple a další pozoruhodné šumavské kouty

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dřevěnými korýtky u ruin hauswaldské kaple nad Srním voda neteče, ztratila se, není ani ve Vchynicko-tetovském kanálu, po němž se souběžně s Vydrou splavovalo dřevo nejdřív do Otavy, poté až do Prahy. Kanál dnes u Mechova pohlcuje potrubí, další koryto do Křemelné je koncipováno jako přepad.

Foto: Vratislav Konečný

Takhle teče voda korýtky u pietně upravené ruiny kaple normálně, uprostřed září tu bylo sucho.

Článek

Dílo zbudoval Josef Rosenauer v letech 1799 - 1801, stavitel Schwarzenberského kanálu, je dlouhé přes 14 kilometrů, sloužilo ještě počátkem minulého století. Po stavbě bylo založeno několik osad, pohraničí se zalidňovalo.

Šumavské Lurdy

Kaple bývala poutním místem, první kaple Nanebevzetí Panny Marie postavená roku 1820 brzy věřícím nestačila, tak ji v roce 1860 zvětšili. Uzdravovala tu voda. Jenže stavba byla provedena lajdácky, i tenkrát se tak dělo, tak ji nakonec zavřeli.

Torzo zdí, které při návštěvě vidíte, je ze svatostánku postaveno v roce 1902, kdy ji vysvětili a na oltář umístili sošku Panny Marie Lurdské, i na Srnsku dělala zázraky. Srní se jmenovalo Rehberg, na začátku minulého století ryze německé, ale po válce se zčeštilo, obyvatelstvo vyhnalo, dosídlilo, a oblast se prohlásila za neprodyšnou součást západní protiimperialistické hranice. Do lesa se chodilo jen se psem a prstem na spoušti. Ale Panenka zřejmě strašila rudou záři, tak na kapli 14. září 1957 zaútočila úderná skupina lidové armády.

Kapli již neobnovili, ruiny jsou mementem. I tady se páchala zvěrstva ve jménu ideologie. Hauswaldská kaple pomyslně vstala z mrtvých roku 2006, skleněná plastika v kamenné míse, kam jindy padá proudem pramenitá voda, je výtvorem sklářky Vladimíry Tesařové, její skleněné plastiky, a hlavně unikátní oltář můžete vidět v kostele svatého Vintíře na Dobré Vodě u Hartmanic.

Ke kapli se dostanete lesem ze Srní kolem Vchynicko-tetovského kanálu. Procházka kolem podle vody od Rokyty, přes Srní k Vydře je parádní, vyčistíte si přitom hlavu dokonale. Nezapomeňte vypnout mobil a jen koukejte kolem sebe

V kanálu je pár tůní obsazených desítkami malých pstruhů zoufale plujících pár metrů dozadu, pár dopředu. Koryto jindy plné Vydry je poloprázdné. Sucho zasáhlo Šumavu, téměř prázdná je i Otava u Sušice.

Šumava táhne za každého počasí

Houby nerostou, rosa udržuje les jakž takž svěží, zrovna jako pár občasných přeháněk zalévá svěží louky. Přesto je na Šumavě krásně, i mimo sezónu je většina penzionů a hotelů obsazena, potěšitelné, že hlavně domácími turisty. Kostel v Srní, kde se natáčela řada záběrů seriálu Policie Modrava, má část venkovního pláště obložený dřevem, podobně je na tom kostel na Kvildě, vypadá to moc hezky.

Právě v okolí Kvildy, Kašperských Hor, na slatích i v oblasti Zadova je návštěvníků nejvíce, kolaři vyjíždějí po volnějších cestách, venkovní restaurace mají plno. Pokud se nevydáte za výhledem na Klostermannovu rozhlednu na Javorník, máte možnost přehlédnout značnou část okolí z rozhledny na skokanském můstku na Zadově.

Chladírenské věže Temelína v dáli zbrzdí váš pohled, ale pořád je to lepší, než obří stožáry větrných elektráren třeba na Krušných horách nebo v oblasti Lužicka.

Určitě nevynechejte šumavské slatě - Tříjezerní u Modravy, Jezerní u Kvildy a Chalupskou slať u Borových Lad.

Reklama

Výběr článků

Načítám