Hlavní obsah

Zříceninu jednoho z nejmenších českých královských hradů ukrývají lesy Křivoklátska

Novinky, Jiří Cysař

O posledním říjnovém víkendu jsme se vydali na výlet k jednomu z nejmenších tuzemských královských hradů v Čechách, ke zřícenině zvané Jenčov. Někdy se uvádí i pod jménem Jinčov. Start naší cesty byl ve Zbečně, kam nás dovezla lokálka z Berouna.

Foto: Jana Bečková

Hrad Jenčov

Článek

Cesta kolem Břetislavova dubu

První úsek cesty nebyl příliš příjemný, protože vedl po silnici serpentinami. Odměnou nám byl krásný výhled na Berounku z Masarykovy vyhlídky. Za podzimního slunečného počasí jsme pozorovali nádherně zbarvené lesy.

Po zhruba 2,5 km se dostáváme k rozcestí Řepiště. Cesta klesá lesem k potůčku, který snadno přejdeme po kamenech, až opět po mírném stoupání se dostáváme na štěrkovou cestu. Po celou dobu je nutné pečlivě sledovat značení, protože rozcestníků a značek je zde poměrně málo. Pokračovali jsme k hájovně Skalka.

Před turistickým odpočivadlem nás šipka na dřevěné tabuli nasměrovala vlevo do lesa, kde se nachází Břetislavův dub označený jako památný strom. U tohoto dubu údajně měl knížete Břetislava II. probodnout kopím zákeřný vrah Lorek.  Břetislav II. byl vnuk slavného Břetislava I. Stalo se tak dva dny před Vánocemi v roce 1100. Nalézá se zde tabule, kde je popsána legenda o Břetislavovi.

Pokračujeme mírným klesáním po štěrkové cestě, která končí lesní závorou, přicházíme na silnici, kde stojí v zatáčce hájovna Skalka.

Zřícenina hradu Jenčov

Za hájovnou nalézáme další rozcestník na bílé budově bývalého transformátoru. Za ním je parkoviště pro osobní automobily. Až sem je možné se dostat automobilem, odtud lze pokračovat v cestě ke zřícenině hradu Jenčov pouze pěšky nebo na kole.

Cesta podél potoka Vůznice ve stejnojmenné národní památkové rezervaci netrvá dlouho - za chvilku stojíme pod zříceninou hradu. Zde si lze odpočinout na lavičce, vedle níž je schránka s návštěvní knihou.

Zřícenina hradu není rozlehlá, jednalo se o jeden z českých nejmenších královských hradů, který zřejmě plnil funkci loveckého hrádku. Vzhledem ke svému účelu nevyžadoval zajištění pobytu pro pobyt většího počtu osob.

Archeologické nálezy dokládají jeho existenci okolo přelomu 13. a 14. století. Jeho zakladatelem byl zřejmě Přemysl Otakar II. Hrad ležel skryt v údolí a volba místa pro stavbu napovídá, že se nepočítalo s významnější vojenskou úlohou. Poněkud stísněný hradní areál byl jednodílný. Tvořily ho pouze dvě zděné stavby.

Cesta do Nižboru

Po prohlídce zříceniny hradu Jenčov je možné se vrátit stejnou cestou do Zbečna, nebo pokračovat do Nižboru poněkud dlouhou a časově náročnou trasou po červené turistické značce k chyňavské myslivně a odtud po modré značce do Nižboru. Nebo využít cyklistickou trasu po silnici č. 116 dolů do Nižboru. Vede po široké silnici a tak s velkou opatrností dojdeme i pěšky dolů. A to jsme také učinili.

V Nižboru doporučujeme navštívit nádražní výletní restauraci Zastávka, kterou vybudoval herec Tomáš Hanák v dřevěné budově někdejšího nádražního skladu. Interiér restaurace je velmi příjemný, naskýtá se odtud výhled na zámek Nižbor na kopci nad obcí. Za příznivého počasí lze využít možnost posezení na bočních terasách na původních nákladových rampách a odtud pozorovat provoz na nádraží.

Reklama

Výběr článků

Načítám