Hlavní obsah

Zřícenina se proměnila v zámek

Novinky, Monika Čapková

Zajímavý projekt mohou zájemci zhlédnout od 1. května v podhradí zříceniny zámku. V obci Podhradí bude možné cestovat časem.

Foto: Monika Čapková

Naučná stezka vede od IC až k zřícenině

Článek

V pátek 24. dubna bylo slavnostně otevřeno informační centrum v Podhradí, městské části města Bakova nad Jizerou. Vzniklo přestavbou budovy sloužící osadnímu výboru, která již byla v dezolátním stavu.

Přestřižení pásky se kromě jiných ujal i náměstek hejtmana Středočeského kraje Mgr. Karel Horčička a starosta města Radim Šimáně. Přítomen byl i zhotovitel celého projektu, který nezahrnuje jenom budovu sloužící turistům a obyvatelům Podhradí, ale i opravu zříceniny zámku Zvířetice.

Byl zde vybudován nový široký most a nové schodiště na věž. Velkým tahákem tohoto informačního střediska bude takzvané cestování časem, kdy návštěvníci budou mít možnost zhlédnout zříceninu tak, jak vypadala v roce 1683. Tento unikátní projekt vytvořil Mgr. Vojtěch Dvořák.

Rozhodně tedy stojí za to se na Bakovsko vypravit a podívat se nejen na zříceninu, ale i do informačního centra, jež nabízí i malou muzejní expozici, které vévodí model zámku a promítání krátkého filmu v 3D provedení. Dále můžete spatřit krásnou zvířetickou keramiku, výrobky z orobince, kterými je Bakov proslulý, ale i zdejší kroje na panenkách nebo loutkové divadlo.

Turistická stezka začíná u informačního centra. Seznámí návštěvníky s historií místa, ale i zajímavostmi přírody, vede k překrásným scenériím zříceniny. Již 1. května můžete od 14 hodin zavítat na první prohlídky i s průvodcem a doprovodným programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám