Hlavní obsah

Zpěvačky Tereza Mátlová a Dita Hořínková se svými dětmi podpořily čtení pro děti

Novinky, René Kekely

O tom, že čtení je pro děti velmi důležité a s nástupem moderních technologií tento zájem u nich spíš upadá, je zbytečné hovořit. Proto se v Paláci knih Luxor v centru Prahy konala minulý týden akce, jež na to měla upozornit - přišly ji podpořit i zpěvačky Tereza Mátlová a Dita Hořínková s dětmi.

Foto: Jaroslav Hauer

Akci na podporu dětské četby přišly podpořit Tereza Mátlová a Dita Hořínková s dětmi

Článek

Operní a muzikálová diva Tereza Mátlová s dcerou Emily a zpěvačka a herečka Dita Hořínková s dětskými hereckými hvězdami, syny Filipem a Viktorem Antonio přiznali, že oni rádi čtou a baví je to.

„My čteme, ale Emilka po třetí čtvrté větě usíná a já po páté šesté. Ale když to obě vydržíme, přečteme i několik kapitol. Myslím si však, že to, aby rodiče dětem četli, nebo aby si děti četly samy, je velmi důležité,” řekla Tereza Mátlová.

Podobně to vidí i její kolegyně Dita Hořínková, které, když byla malá, četla pohádky babička. Muzikálová herečka a zpěvačka svým synům dnes už moc nečte, protože už to zvládnou sami. Ale když byli malí, tuhle činnost dělala prý velmi ráda.

„Četla jsem ráda a poměrně hodně. Dokonce jsme si i vymýšleli některé příběhy. Je to důležité, aby se rozvíjela dětská fantazie, ale tvořily se i emoce a děti vnímaly souvislosti. A přes zajímavý příběh, ať už čtený nebo vyprávěný, lze děti také dobře vychovávat,” říká Hořínková.

Cílem akce, kterou pořádala společnost Edenred ČR v rámci podpory úspor při nákupu učebnic na začátku školního roku spolu s Luxorem, bylo připomenout, že tu vznikají krásné, nové knihy plné zajímavých pohádkových příběhů, které mohou dětem číst rodiče, prarodiče nebo si v nich mohou číst sami.

„Já čtu sám a mám rád Harryho Pottera,“ řekl asi osmiletý chlapec z Klokánku Chabařovická, který byl spolu s dalšími součástí akce.

Ze svých dvou nových knížek pro male čtenáře na akci předčítala mladá, talentovaná spisovatelka Lucie Šavlíková, a tak potěšila hosty zajímavým a dobrodružnými příběhy malých holčiček a kluků.

„Pomocí společných partnerských akcí, jako je tato, se snažíme budovat u mladých čtenářů návyky ke čtení, které nejsou v dnešní době samozřejmostí,“ řekla manažerka Ivana Oberhofnerová Paláce knih.

„Po celé září nabízíme v největší tuzemské síti knihkupectví Luxor v rámci akce Do školy s radostí slevy ve výši 15 procent při nákupu učebnic a pracovních sešitů formou našich benefitních karet, právě proto, abychom tuto činnost podpořili,” uvedl Zbyněk Vystrčil, produktový manažer společnosti Edenred.

„Snažíme se všem našim dětem poskytovat možnost nahlédnout do světa literárních příběhů, protože chceme rozvíjet jejich fantazii a velmi si vážíme, že můžeme být u taktových hezkých akcí, jako dnes. Mnohé děti, které se k nám do stacionářů okamžité pomoci Klokánek z jakéhokoli důvodu dostanou, vidí paradoxně knížku třeba vůbec poprvé,” uvedla ředitelka Klokánku Chabařovická Veronika Dudová, která s sebou na akci přivedla skupinku velmi akčních dětí, z nichž všechny znaly celou řadu dětských, českých i zahraničních příběhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám