Hlavní obsah

Zoologická zahrada ve Zlíně očekává narození slůněte

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínská zoologická zahrada má velkou naději, že bude vůbec první v České republice, kde se narodí mládě slona afrického. „Podařila se totiž inseminace slonice Zoly. Slůně by se mohlo narodit ve Zlíně v létě roku 2018, po dvaadvacetiměsíční březosti,“ sdělil ředitel zoo Roman Horský.

Foto: Zoo Lešná

Slonice ve výběhu v Zoo Lešná.

Článek

Příběh zlínských slonů se začal psát v dubnu 2003, kdy zoo získala tři samice z jihoafrického Krugerova parku – devítiletou Kali, osmiletou Zolu a sedmiletou Ulu.

Původním záměrem zlínské zoo byl pouze chov slonic. V souvislosti s plánovaným rozvojem zoo a celkovým obratem v chovu slonů v Evropě však v roce 2014 došlo k zásadní změně. Evropská asociace zoologických zahrad požádala o zapojení geneticky významných zlínských slonic do chovného programu. Zoo Zlín se proto rozhodla přistoupit k umělé inseminaci slonic a v rámci připravovaného projektu Karibuni vybudovat největší vnitřní ustájení o rozloze 3 000 metrů čtverečních pro slony v Evropě.

„Dva roky ošetřovatelé pozvolna připravovali slonice na inseminaci. Trénink spočíval ve zvládnutí velkého množství cviků, které na sebe postupně navazovaly a jsou pro provedení inseminace nezbytné,“ prozradil Roman Horský.

Jedním z nejobtížnějších úkolů bylo naučit slonice vstupovat do inseminačního boxu, zvykaly si na něj několik měsíců. Bylo nutné naučit je vcházet do něj, zůstat vevnitř, přivyknout na to, že se box za nimi zavře. Ošetřovatelé také slonicím pravidelně, někdy i několikrát denně, odebírali moč a krev pro stanovení hladiny hormonů a pohlavního cyklu slonic.

Adaptaci na box poměrně rychle zvládly slonice Zola a Ulu. Na základě výsledků prohlídek a návyku na box byla pro umělé oplodnění vybrána jednadvacetiletá Zola.

„První inseminace samice slona afrického na území České republiky proběhla loni 29. září. Trvala pět hodin. Ošetřovatelé navedli Zolu do boxu. Poté němečtí kolegové provedli samotný zákrok. Pro oplodnění slonice bylo dovezeno semeno z francouzské Zoo Beauval,“ popsal zásah ředitel zoo.

Skvělá zpráva přišla do zoo v polovině ledna z německé společnosti, která po celou dobu prováděla pro zoo rozbory vzorků moči. „Potvrdila, že inseminace se zdařila a slonice Zola je již ve čtvrtém měsíci březosti. Pokud půjde vše podle předpokladů, slůně by se mělo narodit v létě příštího roku. Porod by probíhal ještě ve stávajícím pavilonu, který zoo pro tyto potřeby náležitě upraví. Pavilon bude paprskovitě rozdělen na tři samostatné části, aby každá ze slonic měla svůj vlastní prostor,“ sdělil Roman Horský.

U slonic Ulu a Kali ošetřovatelé pokračují v dalším tréninku. Jako druhá je pro inseminaci připravována samice Kali. Pokud vše bude v pořádku, umělé oplodnění Kali by mohlo proběhnout v první polovině letošního roku.

Za přípravou a úspěšnou realizací tohoto mimořádného projektu stojí nejen více než dvouletá náročná práce zlínských ošetřovatelů a zoologů, ale také úzká spolupráce s významnými odbornými institucemi v Nizozemsku, Německu a Francii.

„Neméně důležité bylo i zajištění finančních prostředků pro kompletní přípravu a provedení inseminace, které dosáhly výše přes jeden milion korun. Zoo Zlín je plně pokryla z vlastních příjmů,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld, do jehož kompetencí zlínská zoo patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám