Hlavní obsah

Zoo Brno obohatil korunáč Sclaterův, největší holub na světě

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exotárium v brněnské zoologické zahradě má nového obyvatele. Je jím korunáč Sclaterův (Goura sclateri), největší holub na světě. Jeho domovinou je Nová Guinea. Nový exemplář je samice a do Brna byl deponován ze Zoo Děčín.

Foto: Jiří Smutný

Korunáč Sclaterův

Článek

„Korunáči patří mezi měkkozobé, mezi nimž vynikají nejen svojí velikostí, ale i krásou. Všechny čtyři druhy žijících korunáčů jsou od vyhynutí dronte mauricijského (Raphus cucullatus) největšími žijícími holuby na světě,“ uvedl kurátor chovu ptáků brněnské zoo Petr Suvorov.

Korunáči obývají tropické deštné lesy Nové Guineje a dosahují velikosti dospělého brojlera s váhou kolem 2,5 kilogramu. Živí se plody a semeny. Mívají jediné vejce, které inkubují asi měsíc. O mládě se starají oba rodiče.

„I když umí létat, raději se přesouvají pěšky nebo pouze krátkými přelety mezi větvemi stromů. Společně s kasuáry patří k největším zvířatům Nové Guineje, takže jsou častým loveckým terčem místních obyvatel,“ doplnil Suvorov.

Korunáč Sclaterův je podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) řazen spolu s korunáčem vějířovým (Goura victoria) mezi druhy téměř ohrožené, zbývající korunáč novoguinejský (Goura scheepmakeri) a korunáč chocholatý (Goura cristata) patří do kategorie druhů zranitelných.

V rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií jsou na korunáče, s výjimkou jednoho druhu, vedeny plemenné knihy. Zoo Brno tak pokračuje v rozšiřování kolekce chovaných ptáků. „V současné době sháníme pro samici korunáče také samce. Doufáme, že se nám to podaří v následujících měsících,“ uzavřel Suvorov.

Reklama

Výběr článků

Načítám