Hlavní obsah

Známá i nová jména, pestrost a různé žánry evokují výstavy v Domě kultury v Kroměříži

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návraty černovlásky se nazývá výstava černobílých fotografických obrazů Roberta Rohála, která je až do konce srpna k vidění ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Není však jediná. V Hudebním sále probíhá Monique´ s Dolls, což je výstava panenek ze sbírek Moniky a Nicol Chmelařových.

Foto: Robert Rohál

Foyer Domu kultury v Kroměříži slouží jako výstavní prostor.

Článek

„Obě výstavy může veřejnost vidět prakticky celé léto, výstavu panenek až do poloviny září,“ uvedl pracovník Domu kultury v Kroměříži Robert Rohál. „Víte, já jsem tady měl mít výstavu až koncem roku, jenomže nakonec jsem zaskočil za jednoho malíře, který se na poslední chvíli omluvil. Sehnat během týdne výtvarníka, který dodá třicet pláten, se ukázalo jako problém, a tak jsem si řekl, že jej nahradím já sám, neboť jsem měl jednu kolekci čistě náhodou volnou. Jde o cyklus nafocený před dvěma lety s mojí dvorní modelkou Soňou Drábkovou.“

Dramaturgii výstav v Domě kultury v Kroměříži má Robert Rohál, jinak vedoucí Expozice Karla Kryla (která je součástí „kulturáku“), tzv. „na triku“ od začátku letošního roku. Pro letošek jich naplánoval celkem osmnáct, z toho už polovina proběhla. K nejlepším řadí výstavy fotografů Jiřího Jandy a Vladimíra Hudečka, úspěch měla i výstava kroměřížského malíře Jana Konečného nebo prezentace šumperské malířky Anny Szatmariové.

A co se objevuje v plánu na podzim a zimu? Zatímco v září by měla ve foyer proběhnout rozsáhlá výstava kroměřížského loutkářského souboru Říše loutek, který letos slaví padesát let existence, v konferenčním sálku to bude výstava starých filmových plakátů ze zcela unikátních sbírek Vítězslava Tichého. 

„Návštěvník uvidí i ony pověstné „nudle" z éry prvorepublikových a protektorátních filmů," těší se Robert Rohál. „V říjnu to pak bude tradiční rozsáhlá výstava Fotobraní, kde se prezentují místní fotografové. Samostatnou výstavu přitom předvede kroměřížský fotograf Miroslav Pilát. A listopad a konec roku?  Pevně doufám, že dojde k realizaci výstavy legendárního fotografa Otto Dlaboly, který proslul dnes už slavnými fotkami Karla Kryla, Golden Kids, Hany Hegerové, Petra Nováka, Marie Rottrové, Karla Gotta a dalších našich pop ikon. Rád bych jeho výstavu nazval Zlatá šedesátá, ale uvidíme…“

Do konce roku by však měly proběhnout ještě dvě výstavy - jednak kroměřížské výtvarnice Jiřiny Malackové, jednak holešovské fotografky Nelly Billové.

„Každopádně si myslím, že jsme do prostor Domu kultury v Kroměříži namíchali pestrý koktejl, což dokládají jak samotná jména, tak žánry či témata. A na co se z připravovaných  či plánovaných výstav nejvíc těším já sám? Určitě na Otto Dlabolu, jehož fotografie jsem obdivoval jako mladý kluk na obalech desek a titulních stránkách časopisů. Ale taky se těším na novou tvorbu Nelly Billové, která je rovněž úžasná fotografka,“ uzavřel Robert Rohál.

Reklama

Výběr článků

Načítám