Hlavní obsah

Žlutošedý leták informuje, co dělat v případě havárie chemičky v Bohumíně

Novinky, Lucie Balcarová

Tisíce Bohumíňáků našly v těchto dnech ve svých poštovních schránkách žlutošedý leták s informacemi o rizicích, které by mohla způsobit případná havárie místní chemičky. Dozví se z něj, jak reagovat v případě nebezpečí a jak v krizové situaci postupovat.

Foto: archiv města Bohumína

Informační leták o rizicích chemické havárie.

Článek

Vydal jej Moravskoslezský kraj ve spolupráci se svým hasičským záchranným sborem a bohumínskou společností Bochemie.

„K chemickým haváriím nedochází příliš často, to ale neznamená, že bychom na takovou událost neměli být připraveni. Společnost Bochemie používá chlor, který je jedovatý a při eventuální havárii může kontaminovat ovzduší. Na základě zákona je v okolí firmy stanovena zóna havarijního plánování, do níž distribuujeme během měsíce ledna a února informativní tiskoviny,“ vysvětlila Kateřina Blažková z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Leták má sloužit především jako stručný a srozumitelný návod, jak se chovat v případě nebezpečí. „Základním pravidlem je se po zaznění varovného signálu okamžitě schovat do nejbližší budovy, zavřít okna a dveře a vypnout klimatizaci,“ dodala Blažková. Jak doporučila, lidé by si leták měli důkladně prostudovat a uschovat.

Vydání tohoto informačního materiálu je jednou z mnoha akcí, které kraj, hasiči i chemička podnikají ve snaze co nejvíce snížit negativní dopady případné havárie. „Probíhají pravidelné kontroly, cvičení a další aktivity, na kterých se podílí veřejná správa, složky integrovaného záchranného systému i společnost Bochemie. Opatření pravidelně sledujeme a vyhodnocujeme,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Jan Figlas.

Leták vydává kraj každých pět let, ten aktuální obsahuje kromě základních informací i instruktážní obrázky a mapu zóny, které se riziko havárie týká. Nechybí ani kontakty na všechny důležité instituce, kde mohou zájemci zjistit další podrobnosti.

„Bohumíňáci mohou díky tomuto letáku rychleji reagovat na chemické nebezpečí a aktivně se podílet na své ochraně. Ačkoliv věříme, že k takové situaci nikdy nedoje, je důležité mít v záloze jasný plán a postup. Musím ocenit dobrou spolupráci s Bochemií i s dalšími velkými firmami na území našeho města. Snažíme se společně o to, abychom postupnými kroky zlepšovali životní prostředí i životní podmínky našich obyvatel. Všichni významní zaměstnavatelé na to díkybohu slyší,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám