Hlavní obsah

Zlínský výtvarník připomene Palacha happeningem, světelný řetěz ze svíček loni měřil přes půl kilometru

Novinky, Jana Kubáčová

Zlínský výtvarník Petr Dosoudil připomene 48. výročí úmrtí Palacha street artovým happeningem. Naváže tak na loňskou akci na Gahurově prospektu ve Zlíně, kdy se mu s dalšími účastníky happeningu podařilo vytvořit pravděpodobně nejdelší světelný akt v České republice k uctění památky Jana Palacha.

Foto: JSF ABB

Světelná čára pod bývalým Domem umění ve Zlíně byla dlouhá přes 500 metrů.

Článek

Autor myšlenky vyzývá Zlíňáky, aby i oni přišli ve čtvrtek 19. ledna zapálit svíčku pod bývalý Dům umění na náměstí T. G. M. ve Zlíně a pomohli mu vytvořit světelný řetěz ze svíček. Sraz účastníků je v 16 hodin, zapálení svíček pak o hodinu později. Akci letos umělec uskuteční za podpory projektu statutárního města Zlín – Živý Zlín.

„Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Gahurův prospekt mi evokoval Václavské náměstí v Praze svou délkou i šířkou. Cítil jsem potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky pomalu zapomíná,“ popisuje vznik myšlenky její autor, výtvarník a scénograf Petr Dosoudil.

Street artová akce před rokem vzbudila reakce nejenom ve Zlíně. Světelný řetěz ze svíček, které v tichosti zapalovalo přes sto dvacet lidí, byl viditelný i z protějších Jižních Svahů. Jeho délka přesáhla pět set metrů.

„Kdyby nebyly pozitivní reakce na loňskou akci, nebyla by ta letošní. Největší ohlasy byly od přátel z výtvarných a architektonických kruhů, ale velkou podporu jsem zaznamenal z Městského divadla ve Zlíně. Konec konců, bylo to vlastně velké představení. Přátelé z Prahy to hodnotili jako největší akci k Palachovu výročí v republice,“ popisuje bývalý scénograf Městského divadla a někdejší pedagog Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Právě tyto reakce vybudily realizaci happeningu i v letošním roce: „Z mé strany to bylo nejen umělecké vyjádření, ale taktéž vyjádření občanského postoje. V minulém roce to byla vyloženě soukromá akce, vůbec jsem nevěděl, jak to dopadne. Ale v každém případě jsem nechtěl žádné oficiality, tak jako to nechci ani teď. Ovšem, pokud tam někdo přijde a třeba zahraje, nebudu tomu bránit.”

Délka náměstí T. G. M. je přibližně 770 metrů, vloni zde hořelo přes osm set svíček. Některé přinesli sami účastníci, jiní jen přihlíželi nebo pomáhali zapalovat svíčky. Stejným způsobem se veřejnost může zapojit i tentokrát.

„Od 16 hodin bych byl rád, abychom se mohli sejít, samotné zažehnutí světelné linie proběhne v 17 hodin. Pokud můžu požádat případné zúčastněné, tak prosím přeneste s sebou bílé svíčky v kelímcích. Druhý den v 10.00 budu uklízet. Proto poprosím dobrovolníky, aby mi přišli pomoci. Loni nás tam na úklid bylo 5 a za půl hodiny bylo hotovo,“ upřesnil výzvu autor, který se už v minulosti nejednou umělecky vyjadřoval k různým událostem z politického a občanského života.

Reklama

Výběr článků

Načítám