Hlavní obsah

Zlínský salón mladých: příště už v nových prostorách

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý Zlínský salón mladých, výtvarná přehlídka nejvýraznějších autorů do třiceti let, končí. Derniéra proběhne 27. září v 18 hodin v Domě umění. Právě tradiční místo salónů, zlínský Dům umění, je dějištěm přehlídky naposledy. Příště už se umělecká díla představí v prostorách 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Foto: FOTO: archiv galerie

Pohovory o nicotě oceněného Matyáše Chocholy

Článek

Letošní ročník Zlínského salónu mladých, který pořádá Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, uvedl na uměleckou scénu 42 českých a 18 slovenských autorů. V Domě umění i v prostorách zlínského zámku byla k vidění více než stovka děl.

Na rozdíl od tradičních „volných“ salónů pořádaných na konci 80. let v Československu, jichž se mohl zúčastnit prakticky každý výtvarník, jsou obnovené zlínské salóny postaveny na přísném výběru prezentovaných autorů. Umělce vybírá jury složená z českých a slovenských odborníků - historiků a teoretiků umění, kurátorů i zástupců univerzit.

„Každý salón mladých vypadá jinak než ten předchozí. A to nejen proto, že je jury v každém ročníku obměňovaná, ale proto, že mladí umělci reagují velmi živě na novinky ve světovém umění. To se nevyčerpává jen mírou poklesu nebo nárůstu oblíbenosti nějakého média, ale také proměnou jazyka, jímž se umělci obracejí na diváky,“ konstatoval ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Václav Mílek.

„Letošní salon je v tomto ohledu hodně „přemýšlivý“. Snad proto mu také lépe sluší instalace na zámku, kde mají jednotlivé realizace lépe vymezený prostor a lépe se na ně lze koncentrovat,“ dodal.

Součástí Zlínského salónu mladých je také vždy udílení cen autorům nejvýraznějších exponátů výstavy. Letos získali cenu Václava Chada šestadvacetiletý sochař Matyáš Chochola a cenu Igora Kalného sedmadvacetiletý výtvarník Juraj Gábor.

„Výběr oceněných není pro jury jednoduchou záležitostí, každý člen má své preference a vnímá díla trochu odlišně. Chochola i Gábor byli pro jury zajímaví z více důvodů. Určitě jsme se však všichni shodli na tom, že se vyznačují mimořádnou citlivostí pro situace a témata, která zpracovávají,“ uzavřel ředitel galerie Václav Mílek.

Díla obou oceněných umělců zakoupí do svých uměleckých sbírek Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a autorům také v průběhu následujících tří let uspořádá ve svých – již nových – prostorách výstavu. Na vítězná i další díla se mohou návštěvníci podívat třeba při závěrečné dernisáži 27. září. Kromě „výtvarna“ je možná ohromí i hudební doprovod MeNe KeKeL v kompozici MRKEV V ŘITI A KŘIK neboli výpověď pubertálního intelektuála na malém městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám