Hlavní obsah

Zlínský magistrát chce zachránit historické Velké kino i přes jeho špatný stav

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O budoucnosti a využití zlínského Velkého kina jednali minulý týden památkáři, architekti, poslední provozovatel objektu i zástupci radnice. Velké kino je uzavřené od března loňského roku.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Velké kino je od března mimo provoz.

Článek

„Je v ještě horším stavu, než jsme předpokládali. Závad je celá řada, třeba přetížené nosné ocelové konstrukce, nevhodné zásahy do nich realizované v průběhu doby, či nekvalitně a neodborně provedené sváry,“ informoval Leopold Bednařík z odboru realizace investičních akcí magistrátu.

Zlínská radnice i přes toto zjištění nadále počítá s tím, že objekt využije pro potřeby města, filmového festivalu, koncerty, různá vystoupení, společenské či sportovní akce, hlavní funkcí by však mělo zůstat promítání filmů. „Je to jeden ze závěrů nedávného jednání odborníků o budoucnosti Velkého kina,“ sdělil tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Velké kino by podle mluvčího mělo být po rekonstrukci objektem, který při zachování hodnot kulturní památky nabídne maximální užitnou hodnotu. „V této souvislosti se uvažuje o tom, jak do objektu umístit nezbytné zázemí, ale také jeviště s proměnlivou velikostí, orchestřiště, či konstrukci pro dočasné vyrovnání části hlediště,“ pokračoval Zdeněk Dvořák.

„Bude to samozřejmě náročný úkol. Současně se debata na úrovni památkové péče dostala do nové roviny tím, že předmětem památkové ochrany nemusí být jen původní podoba z roku 1933, ale i pozdější úpravy,“ shrnul některé z výstupů architekt Ivo Tuček z oddělení prostorového plánování magistrátu. Dodal, že jde o rámcovou představu, která bude na dalších jednáních, z nichž nejbližší se uskuteční v prosinci, dále upřesněna.

Velké kino bude podle tiskového mluvčího magistrátu rekonstruováno podle návrhu, který vzejde z architektonické soutěže. Radnice ji hodlá vypsat v průběhu příštího roku. „Z vybrané varianty vyplyne i cena. Předpoklad je, že půjde minimálně o desítky miliónů korun.

Přestože je kino uzavřené, město nadále pokračuje v jeho údržbě. Objekt má i svého správce,“ dodal mluvčí magistrátu.

Velké kino postavila v roce 1932 firma Baťa podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury. Původní kapacita hlediště dosahovala až 2270 míst. Přesto, že byla postupně snížena na nynějších 1010 sedadel, jde stále o největší kino s celoročním provozem v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám