Hlavní obsah

Zlínský kraj rozdělí na kotlíkové dotace téměř 160 milionů korun

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přidělení kotlíkových dotací 1 426 úspěšným žadatelům schválila v pondělí Rada Zlínského kraje. „Dotace ve výši 159 688 519 korun jsou určeny na výměnu starých nevyhovujících kotlů na pevná paliva za nové, nízkoemisní zdroje tepla v rodinných domech,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Smyslem kotlíkových dotací je motivovat majitele rodinných domů k tomu, aby přistoupili k výměně starých kotlů za ekologičtější způsoby vytápění vedoucích ke snižování škodlivých emisí vypouštěných do ovzduší. Jsme velmi rádi, že ve Zlínském kraji je o tyto dotace mezi lidmi opakovaně velký zájem," uvedl krajský radní Jan Pijáček, zodpovědný za řízení dotačních programů.

Dotace mohou lidé využít na výměnu stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za nový ekologický zdroj tepla, kterým může být kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo.

„Třetí kolo kotlíkových dotací vyhlásil Zlínský kraj loni v září. Elektronický příjem žádostí spustil 15. října. Potvrdil se velký zájem veřejnosti, kdy jen během prvních pěti sekund od spuštění systému kraj přijal 2 843 elektronických žádostí,“ sdělila tisková mluvčí.

Pořadí žadatelů bylo stanoveno podle času, kdy úřad přijal jejich elektronickou žádost, a to s přesností na setiny vteřiny. Díky tomu, že se Zlínský kraj na tento očekávaný nápor dobře připravil, proběhl příjem žádostí bez komplikací.

„Celkově přišlo 3 011 elektronických žádostí za 334,5 milionu korun. Žadatelé pak měli 10 dní na to, aby svoji žádost na krajský úřad dodali také v listinné podobě. V této bylo doručeno 2 807 žádostí za 312,1 milionu korun,“ upřesnila Adéla Kousalová.

Z počtu 1 426 přidělených dotací jich žadatelé nejvíce využijí na nový plynový kondenzační kotel (503), na tepelné čerpadlo (446), kotel výhradně na biomasu s ruční podávkou paliva (324) a kotel výhradně na biomasu s automatickou podávkou paliva (153). Nejvíce podpořených žádostí je z okresu Vsetín (579), následují okresy Zlín (396), Uherské Hradiště (299) a Kroměříž (152).

„Dalších 40 žádostí bylo zařazeno do tzv. zásobníku projektů, tedy seznamu náhradních příjemců. Tyto žádosti budou v daném pořadí podpořeny v případě uvolnění finančních prostředků v rámci Programu,“ přiblížila Kateřina Peterek z oddělení absorpční kapacity Krajského úřadu Zlínského kraje.

Kraj tak plní Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje III., tzv. kotlíkové dotace, v rámci Operačního programu životní prostředí 2014–2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám