Hlavní obsah

Zlínské muzeum zve na Místo činu

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy připravilo ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Zlínského kraje výstavu Místo činu. Vernisáž zahájili zástupci policie a muzea a nechyběla ani ukázka akčního zatčení pachatele. Výstava Místo činu nabízí pohled na historii i současnost policejní práce.

Foto: Dana Lipovská
Článek

Výstava Místo činu přibližuje práci policistů a kriminalistů, ale ukazuje také historii. Návštěvníci tak mohou vidět historické četnické uniformy z dob Rakouska - Uherska, například uniformu bezpečnostní stráže Policejního úřadu města Uherské Hradiště nebo stejnokroj štábního strážmistra Obecní výkonné policie Zlín.

Veškeré vystavené historické policejní uniformy muzeu zapůjčil soukromý sběratel, policista z Morkovic Miroslav Friak.

"Vždycky mě zajímala historie a vzhledem ke svému povolání jsem prostě někdy před šestnácti lety začal sbírat policejní uniformy," vysvětluje Friak a dodává: "Některé z nich jsem získal od známých a přátel, jiné koupil v aukcích, je to různé. Sbírku se snažím pořád rozšiřovat, i když v poslední době se možná víc pídím po životních osudech lidí, kteří v těch uniformách chodili." S úsměvem pak konstatuje, že doma má uniformy ve skříních a krabicích a rodina už si na to zvykla.

Na výstavě jsou k vidění také helmy, zbraně nebo pouta, kancelář kriminalistických techniků, fotografie a dokumenty. A samozřejmě místo činu ze současnosti, pomůcky nutné k vyšetřování a exponáty k jednotlivým forenzním vědám.

Výstava potrvá v muzejních prostorách v přízemí 14. budovy do 8. září 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám