Hlavní obsah

Zlínská nemocnice hledá dárce, kteří prodělali onemocnění covid-19, jejich plazma může pomoci v léčbě

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

I pomocí plazmy od zotavených pacientů se chystají nemocnice založené Zlínským krajem léčit nejtěžší případy onemocnění covid-19.

Foto: KNTB

Ilustrační foto.

Článek

„Vycházejí přitom z předpokladu, že v této takzvané rekonvalescentní plazmě jsou přítomny protilátky, které pomůžou jejímu příjemci se uzdravit. Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně, která bude od uzdravených pacientů plazmu odebírat a následně ji testovat na přítomnost protilátek, proto žádá veřejnost o pomoc a spolupráci,“ uvedl Zdeněk Dvořák, PR specialista nemocnic Zlínského kraje.

„Prosíme ty pacienty, kteří se z onemocnění covid-19 uzdravili, aby přišli k nám na transfuzní oddělení a nechali si odebrat kontrolní vzorek krve. Jakmile budeme mít těchto vzorků dostatečné množství, necháme je otestovat v naší mikrobiologické laboratoři. U těch, ve kterých nalezneme vhodné množství protilátek, následně pozveme dotyčného dárce k odběru plazmy,“ vysvětlila Jana Pelková, primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

S léčbou pomocí plazmy od pacientů, kteří se zotavili z onemocnění covid-19, začínají i některé další nemocnice v České republice. Plazma obsahující potřebné protilátky přitom může pomoci také pacientům, kteří onemocní až při některé z dalších vln pandemie koronaviru, protože ji lze skladovat i několik let. Omezením naopak je, že může být podána jen příjemci, který má stejnou krevní skupinu jako její dárce.

„Budeme moc rádi, pokud lidé, kteří se z onemocnění covid-19 uzdravili, naši výzvu vyslyší. Mohou pomoci zachránit lidské životy,“ vzkázala Jana Pelková.

Ve Zlínském kraji se z onemocnění covid-19 zotavily již více než tři stovky pacientů. Aktuálně jich je nemocných téměř šedesát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám