Hlavní obsah

Zlíňané posílají školákům v Gambii 144 jízdních kol

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci akce Kola pro Afriku, který byl součástí programu Dne Země, posílají Zlíňané 144 jízdních kol a sedm cyklistických helem.

Foto: Magistrát města Zlína

Darovaná jízdní kola.

Článek

„Na náměstí Míru jsme získali 53 kol a na sídlišti Jižní Svahy 61 bicyklů,” sdělil tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

O největší překvapení se postarali žáci ze Základní školy Okružní, kteří najednou přivezli téměř dvacítku kol. „Ve Zlíně se určitě jedná o rekordní počet kol darovaných od jedné organizace,“ dodal mluvčí.

„Všem dárcům děkujeme, i přes velmi chladné počasí přišli podpořit dobrou věc. Bicykly předáme obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku, která zajistí jejich opravu, převoz a předání dětem v Gambii. Zároveň je vyškolí v základech jejich údržby,“ řekl radní Josef Novák, který projekt dlouhodobě podporuje.

„Spousta lidí přicházela téměř s ostychem, zda vůbec mohou darovat kola, která jsou ve špatném stavu, jsou nepojízdná, zastaralá, ba i historická. Ale sbírka nemá žádná omezení, co se funkčnosti kol týče, mohou být v jakémkoliv stavu. Jedni dárci dokonce přivezli prastará kola právě snesená z půdy, na kterých se učily jezdit celé generace jejich předků,“ vysvětlila Magdaléna Vandíková z oddělení koordinace projektů magistrátu.

Darovaná kola pomáhají dětem v Gambii dostat se do škol na vyučování, většina z nich totiž od nich bydlí daleko. „Běžně musí pěšky chodit do škol i tři hodiny. Na kolech se tento čas pochopitelně výrazně zkrátí,“ konstatoval Martin Habuda, cyklokoordinátor zlínské radnice, která se podílí na organizaci akce.

Darování kol pro školáky v africké Gambii už má ve Zlíně tradici. Například v roce 2015 Zlíňané věnovali během jediného dne 329 bicyklů a velmi pravděpodobně vytvořili celorepublikový rekord v této iniciativě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám