Hlavní obsah

Zlín Design Weekend přilákal na zámek davy návštěvníků

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlínský zámek ožil koncem týdne 1. ročníkem Zlín Design Weekendu.Sešli se tvůrci a mladí designéři, ale také více než dvě tisícovky návštěvníků, kteří si přišli prohlédnout netradiční tvorbu, nakoupit vánoční dárky, sami si vyzkoušet výtvarné techniky nebo si jen tak užít předvánoční atmosféru.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Originální móda a doplňky, šperky z klasických i netradičních materiálů různých tvarů, prvky bytového designu nebo třeba i hračky ručně vyrobené nebo ty klasické nafukovací od Libuše Niklové - tyto a další krásné výtvory téměř čtyřiceti začínajících designerů i zavedených značek představil první Zlín Design Weekend zlínské veřejnosti.

„Zájemci si prostřednictvím speciálních workshopů mohli také vyzkoušet různé výtvarné techniky jako je například hlubotisku, origami, kaligrafie nebo leptání skla,“ uvádí ředitelka o.p.s. Zlínský zámek Gabriela Končitíková a dodává: „Milovníci umění se mohli zúčastnit i komentovaných prohlídek expozice obrazů Stanislava Libenského v Galerii Václava Chada nebo si ve velkém sále prohlédnout fotografie nové výstavy pěti zlínských fotografů zachycující Zlín ve druhé polovině minulého století.“

Zlín Design Weekend nebyl ale jen přehlídkou umění a designu, ale plnil také společenskou funkci. „Návštěvníci měli možnost ochutnat vynikající pečivo, domácí limonády, punč a řadu dalších regionálních i domácích pokrmů a hlavně se v předvánočním čase na chvíli zastavit a setkat s přáteli,“ dodala Gabriela Končitíková.

„Zlín Design Weekend byl první akce nově vzniklého projektu Zlín Design, jehož prostřednictvím by měli dostat prostor nejen začínající umělci, ale i renomované značky, aby zde představovali současné trendy mladého umění a reflektovali na aktuálního dění, “ uvedla Miroslava Kupčíková, spoluorganizátorka akce.

Záměrem organizátorů projektu je návrat ke kořenům zlínského designu a oživení odkazu Zlína jako města designu a šíření jeho renomé i za hranicemi kraje i republiky. Což potvrzuje i poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová, která nad projektem převzala záštitu: „Myšlenku vzniku umělecké a společenské platformy se zaměřením na design a řemesla podporuji od samého začátku. Zlín má všechny předpoklady pro to, aby zde mladí kreativci, tvůrci, umělci a nadšenci vytvořili ojedinělý kulturní prostor.“

Jak dodala, možnost prezentace vlastní práce na veřejnosti  je pro mladé tvůrce velmi motivující a dává jim nezbytnou zpětnou vazbu. "V kreativním průmyslu vidím velký potenciál pro celý zlínský region ," zdůraznila Martina Dlabajová.

Dalším počinem Zlín Designu bude otevření Design Shopu v prostorách zámku počátkem roku 2015 a představení autorské tvorby v dubnu téhož roku.

Podrobnější informace: www.zlin-design.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám