Hlavní obsah

Zlín bude mít svou ScioŠkolu

Novinky, Pavlína Woodhams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od letošního září budou moci školáci nastoupit do nové ScioŠkoly ve Zlíně. Zlínský kraj poskytl škole prostory v ZŠ Mostní, kam budou v zahajovacím roce chodit děti od první do šesté třídy.

Foto: ScioŠkoly (archiv)

ScioŠkoly stojí na hodnotách svobody, morálky, aktivity, optimismu, odvahy a otevřenosti.

Článek

ScioŠkolu ve Zlíně budou v budoucnu navštěvovat děti až do deváté třídy. Počet míst v každém ročníku je omezený na 15 dětí a při plné kapacitě bude ve škole maximálně 150 dětí. „Chceme, aby se děti navzájem dobře znaly,“ uvedl člen vedení školy Libor Daňhel.

Pro rodiče, kteří se přihlásí do zahájení provozu školy v září, bude školné činit 4 900 Kč měsíčně, včetně odpolední družiny. Ti, jež zapíší své děti až po 1. září, budou platit standardní školné 5 400 Kč za měsíc.

ScioŠkola ve Zlíně je zapsaná v rejstříku škol MŠMT a představuje alternativu k tradičnímu školství. Stojí na hodnotách svobody, morálky, aktivity, optimismu, odvahy a otevřenosti.

Jsou to zejména rodiče, kteří vznik školy ve Zlíně velmi vítají. Mnohým z nich právě takový způsob vzdělávání ve zdejším regionu chyběl. „Mít dítě v bezpečném prostředí, kde se snadno a přirozeně učí, je našim snem. Průvodci ve ScioŠkolách naslouchají potřebám jednotlivých dětí a přitom je učí zodpovědnosti a samostatnosti. A velkou výhodou je, že je to oficiální škola,” říká Anastasia Ciesarová z rodičovské iniciativy, jež o vznik školy ve Zlíně dlouhodobě usilovala.

Rodiče se seznámí s průvodci

Rodiče mají možnost se s budoucím týmem zlínské ScioŠkoly dobře seznámit na veřejné besedě, která se koná ve středu 22. května od 16 hodin v jejích prostorách v ZŠ Mostní. Zde se dozví všechny podrobné informace o chodu školy nejen od zlínského vedení, ale také od některých členů jiných ScioŠkol. V současné době jich v Česku funguje celkem deset a navštěvuje více než 700 dětí.

„Věříme, že když dostanou děti příležitost v otevřené, funkční a svobodné škole, naplní se jejich potenciál. Chceme, aby děti chodily do školy rády a aby jim dávala smysl. Zatím se nám to ve všech našich školách daří,“ říká o ScioŠkole její zakladatel Ondřej Šteffl.

Průvodci děti učí ve škole samostatnosti nejen tím, že se samy podílí na chodu školy. Například spolurozhodují o tom, co a kdy se budou učit a jaká pravidla budou ve škole nastavena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám