Hlavní obsah

Zlepšují život těžce popáleným, získali ocenění od prezidenta

Novinky, Markéta Hellingerová

Organizace Popálky převzala na konci března čestný Zlatý záchranářský kříž. Stalo se tak v rámci konání 19. ročníku vyhlašování tohoto ocenění přímo na Pražském hradě z rukou prezidenta Miloše Zemana.

Foto: archiv Popálky

Zleva: Za Popálky Jana Tlustá, Jana Lacinová, Klára Mayerová, brig. gen. Ing. František Zadina a moderátor Miroslav Vaňura.

Článek

Popálky už více než čtyři roky pomáhají lidem, kterým osud zásadně změnil popáleninový úraz. Díky jejich aktivitě se mnohým z nich výrazně zkvalitnil život.

„Tohoto ocenění si velice vážíme. Bereme to jako pozitivní zpětnou vazbu k naší práci a jsme moc rádi, že naše činnost má smysl,” řekla Jana Lacinová, ředitelka organizace Popálky. S popálením má osobní zkušenost. Ve třinácti letech utrpěla závažné popáleniny elektrickým proudem od železniční troleje.

Jana patřila mezi takzvané vagonáře, mladé lidi, kteří kvůli neznalosti, nudě, či touze udělat něco zakázaného, riskují vlastní život. Pokud přežijí, čeká je náročné nemocniční léčení, poté ale následuje mnohdy těžší etapa. Začlenit se po takovém úrazu zpět do běžného života s sebou přináší mnohá sociální úskalí. Právě to byl jeden z impulsů pro Janu a její kolegy, aby založili organizaci poskytující následnou péči a šířící všeobecnou osvětu o prevenci popáleninových úrazů.

„Jen za loňský rok jsme absolvovali téměř 90 hodin individuálních konzultací mimo nemocnici a  přes 200 hodin poradenství pro děti, dospělé pacienty a jejich rodinné příslušníky přímo v nemocnici,“ vyjmenovává jednu z aktivit organizace Jana Lacinová.

Právě pro svou významnou pomoc obětem popáleninových úrazů byly Popálky nominovány na cenu Zlatý záchranářský kříž. To, že Popálky patří mezi významné organizace podílející se nejen na pomoci, ale také osvětě, která je například právě v případě tzv. vagonářů velmi důležitá, dokazuje i nominace samotným brig. gen. Ing. Františkem Zadinou, náměstkem generálního ředitele pro IZS a operační řízení.

„Hluboce se skláním před všemi činy, které směřují k záchraně lidského života. Osobně se domnívám, že dalším velmi významným atributem života je možnost jeho plnohodnotného prožití. Proto si dále hned po záchraně života velice vážím všech skutků a činů, které vedou k překonání úrazových stavů a pomáhají postiženým k návratu do normálního a plnohodnotného života,“ řekl Zadina.

Nominaci podpořili také Robert Válal, člen KSH ČMS Kraje Vysočina a jednatel společnosti Požární bezpečnost s.r.o., Jiří Mikeš, velitel jednotky HZS SŽDC Havlíčkův Brod, nebo Jan Slámečka, náměstek starosty SH ČMS a starosta KSH Kraje Vysočina.

„Zaměření aktivit sdružení Popálky nás velice zaujalo, jelikož takovéto aktivity dosud v českých podmínkách chyběly. Popálky se totiž soustředí nejen na překonávání fyzické pomoci lidem s popáleninovými úrazy, ale především s vyrovnáním se s psychickou zátěží spojenou s těžkostmi návratu do normálního života,“ uvedl Slámečka.

Popálky dlouhodobě spolupracují se sbory dobrovolných hasičů po celé České republice, po dvouleté dobré spolupráci došlo k uzavření Dohody o partnerství se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám