Hlavní obsah

Zlatý vlk: mysteriózní příběh z polského Sanoku, kde holdují Švejkovi

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sanok už není tím ponurým haličským městem popisovaným ve výborné detektivce Poláka Bartolomieje Rychtera Zlatý vlk. O Haliči, která byla výspou rakouského mocnářství, toho málo víme, Sanok se ale míhá i v Haškově Švejkovi jako jedno z etapních měst při tažení do pevnosti Přemyšl.

Foto: Host Brno
Článek

Švejka mají Poláci rádi, někteří víc než my

Tehdy tu vedle sebe žili lidé různých národností, ras a vyznání. Rakušané, Poláci, Židé nebo tajemní Rusíni vytvářejí pestrobarevný obraz typické tehdejší maloměstské společnosti v této části rakouského mocnářství.

Nynější Sanok je moderní, na hlavní ulici vás překvapí bronzová socha Švejka v životní velikosti sedící na lavici, nedaleko se nachází i Švejkova hospoda. Městem vede od slovenského Hummeného po Přemyšl cesta po Švejkových stopách, v roce 1939 tady vedla hranice Němci i Rusy okupovaného Polska, na obou březích řeky San na sebe mířili z bunkrů vojáci.

Příběh Zlatý vlk se ale odvíjí na sklonku 19. století, kdy život ve městě naruší série vražd. Oběťmi jsou vážení a vlivní občané, členové městské rady. Na jejich tělech jsou nalezeny stopy po zubech a drápech tajemné bestie.

Lékaři i policisté se snaží najít rozumné vysvětlení, ale čím více stop nacházejí, tím větší mají pochybnosti o tom, kdo tyto hrůzné činy spáchal. Vše nasvědčuje tomu, že vrahem je šílené zvíře. Lidé říkají, že viděli člověka, který se mění ve vlka. Městečkem se šíří zvěsti o příchodu vlkodlaka z karpatských hor.

Máte možnost vstoupit do jiného světa, do doby, kdy chování lidí ovlivňovalo velké množství temných pověr a předsudků, do doby, kdy tato část Evropy procházela prvními civilizačními střety, které byly předzvěstí tragického 20. století.

Vydalo nakladatelství Host Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám