Hlavní obsah

Zlatou stezkou Českého ráje za jedním z nejrozsáhlejších skalních hradů

• Aktualizováno
Novinky, Jana Vančatová

Při nedávné návštěvě Maloskalska jsem zaslechla stesky turistů z Moravy, kteří si s nadsázkou stěžovali, jak za týden chtěli poznat Český ráj; na konci dovolené zjistili, že nepoznali ani okolí Malé Skály. Musím říci, že mne to pobavilo; ač jsem téměř „domácí“, zdaleka vše nemám prozkoumáno.

Foto: Jana Vančatová

Okruh Pantheonem je dobrodružstvím především pro děti, místy se docela "zapotíte"

Článek

Kdo poprvé přijíždí do Malé Skály ležící mezi Železným Brodem a Turnovem, neví, kam se podívat dříve. Malebné údolí, kterým se vine vodáky oblíbená Jizera, lemuje z obou stran scenérie, za kterou by se nemuseli stydět ani v Hollywoodu. Zejména zahraniční hosté bývají místními kulisami nadšeni.

Určitě nejpůsobivější je mohutný masiv Vranovského skalního hradu s letohrádkem připomínajícím kostelík, vyhlídka vybíhající téměř v šedesáti metrové výšce nad silnici i řeku, na protější straně rozeklaný pískovcový masív Suchých skal, přezdívaných české Dolomity, lákající především horolezce.

Maloskalsko nabízí i rekreačním turistům hustou síť značených okruhů vedoucích pískovcovými skalami, podél Jizery, za vyhlídkami či rozhlednami, mohou si půjčit i kánoe a koloběžky.

Většinou při premiérové návštěvě výletníci vyráží k největší dominantě městečka – zřícenině skalního hradu Vraný-Pantheon. Po necelém kilometru mírného stoupání po lesním schodišti vystoupají po červené značce až ke vstupní brance.

Při stavbě hradu bylo maximálně využito pískovcového bradla strmě padajícího téměř kolmo do údolí. Celý objekt je velmi rozlehlý, dlouhý skoro 400 metrů, což z něj činí jeden z nejrozsáhlejších skalních hradů v Čechách.

Byl vybudován počátkem 15. století jako téměř poslední hrad této oblasti, skoro celé století patřil rodu Valdštejnů. Obytné budovy hradu byly hlavně dřevěné, a tak se dochovala v podstatě pouze sklepení vytesaná do skály. Na nejvyšším skalisku stála dřevěná strážní věž. Po období velkého rozkvětu, však již v 16. století hrad začal upadat.

Až v roce 1802 maloskalské panství i s Vranovem koupil František Zachariáš Römisch, český Němec, podnikatel z Mikulášovic, který nechal upravit přístup, přebudoval ruiny v romantickém slohu, vybudoval vyhlídku, letohrádek připomínající svým vzhledem kostelík, po jehož zdech se pnula nejsevernější vinice v Čechách, v okolí vysadil i cypřiše.

Celé torzo hradu a okolí přeměnil v místo připomínající bájné i historické osobnosti či události - Pantheon. Množství pomníků, skalních jeskyní, náhrobků i letopočtů upomíná na Karla IV., Napoleona, Bedřicha Viléma III., starogermánské hrdiny bojující s Římany, Shakespeara, Goetha a řadu dalších. Römischovi nástupci však již Pantheonu nevěnovali tolik pozornosti, a tak mnoho podlehlo zkáze.

Ale to, co se podařilo zachránit, právem i dnes přitahuje turisty. Romantika, historie, výhledy do kraje, zdolávání místy krkolomné stezky ruinami skalního hradu stále láká, i po dvou staletích. F. Z. Römisch by mohl mít radost.

Nedávno byla opět také upravena Zlatá stezka Českého ráje spojující vranovský skalní hřeben s další 1,5 kilometru vzdálenou zříceninou hradu Frýdštejna. Spojení obou výletních cílů se přímo nabízí, doporučuji vyzkoušet.

Otevřeno je duben-říjen celý týden 9 - 19 hodin. O prázdninových víkendech se pravidelně také konají koncerty v neopakovatelných kulisách. 

Reklama

Výběr článků

Načítám