Hlavní obsah

Zkoušku komedie Večer tříkrálový ve zlínském divadle zahájil shakespearolog Martin Hilský

Novinky, Hana Vondrášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poslední únorový večer 28. února připravuje Městské divadlo Zlín premiéru komedie z těch nejslavnějších: Shakespearův Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete. S uměleckým souborem ji v pondělí 5. ledna začal zkoušet režisér Jakub Nvota. První čtenou zkoušku uvedl známý shakespearolog Martin Hilský.

Foto: Hana Vondrášková

První čtená zkouška Večeru tříkrálového s překladatelem Martinem Hilským.

Článek

Večer tříkrálový je komedie plná bloudění, tragikomických nedorozumění a záměn postav. Není divu: hrdiny hry jsou dvojčata – bratr a sestra. Podobní jak vejce vejci.

Viola cestuje spolu se svým bratrem Sebastianem na lodi. Loď se potopí – a Viola přijde málem o život. Co se stalo s jejím bratrem? Zemřel? A kdopak to je náhle v mužských šatech. Sebastian, nebo jeho sestra Viola? Ve službách vévody Orsina půjde o srdce.

Začne boj o lásku. Často krkolomně, neúspěšně, směšně, šťavnatě. Zamotaně. Když ve Večeru tříkrálovém někdo někoho miluje, nemůže si být tak úplně jist, koho vlastně miluje. A kdo je kdo.

Překladatel Martin Hilský na první čtené zkoušce nové inscenace přednášel uměleckému souboru a tvůrčímu týmu o názvu komedie Večer tříkrálový, o tom, kdy se hra začala poprvé hrát a v jakém prostředí a detailně rozebíral i první verš hry, který v překladu zní: Žije-li láska z hudby, hrajte dál!

„Víte, co mě na tomhle zajímá? Že ten první verš nejenom mluví o hudbě a okamžitě nastolí pouto mezi hudbou a láskou, což je nesmírně pozoruhodné, ale on je sám hudba, a to je pro mě naprosto stěžejní věc. Večer tříkrálový je nejhudebnější z těch svátečních komedií. Shakespeare je nejhudebnější z anglických dramatiků té doby. Jinými slovy Shakespeare a hudba jedno jsou. Celá ta hra je úžasně muzikální a múzická,“ říká Martin Hilský

Role Violy patří Haně Briešťanské, která ve zlínském divadle hostuje, jejího bratra ztvární Radovan Král. V dalších rolích se kromě známých tváří zlínského souboru objeví dva nováčci – Vendula Nováková, kterou mohou diváci vidět také v komediích Dokonalá svatba či Vzpoura nevěst, a Jan Řezníček.

„Večer trojkráľový je jednoducho krásna hra. A bude to dobrodružstvo. A dve věci sú naozaj isté: Dobrý autor a skvelí herci. A viac na divadlo netreba,“ dodal režisér Jakub Nvota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám