Hlavní obsah

Žižkův hrad Kalich, peleš lotrovská, se po staletích probouzí k životu

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Vysoko nad obcí Třebušín se tyčí skalnatý kopec, kde stál hrad Kalich Jana Žižky z Trocnova, podle hradu později psaného z Kalicha. Peleší lotrovskou ho nazval, i nedaleký hrad Panna, Žižkův úhlavní nepřítel, syn Karla IV., císař Zikmund Lucemburský.

Foto: Vratislav Konečný

Na kopci nad Třebušínem stál dobře opevněný hrad hejtmana Jana Žižky, který si podle jména hradu říkal z Kalicha

Článek

Zikmund byl velmi vzdělaný, mluvil sedmi jazyky. Jedna z vedoucích postav kostnického koncilu - ten sice ukončil papežské schizma, ale také vedl i k husitským válkám.

Snaží se o obnovu hradu

Za Žižkova života byl kopec holý, snadno hájitelný, nyní je až k vrcholu hustě porostlý listnáči. Cesta se vine serpentinovitě, končí u obrovského předhradí, naprosto jedinečného ve své době. Mělo odrazit první nápor nepřítele, hlavní opevnění stálo na vrcholu kopce, kde probíhají záchranné práce na lokalitě, která by si zasloužila větší pozornost.

Společnost Hrady Českého středohoří s podporou dalších institucí se snaží obnovit k roku 2020, na výročí bitvy na pražském Vítkově z roku 1420, co nejvěrněji zbytky hradu.

Názor na Žižku můžeme mít různý, rozhodně to nebyla černobílá osobnost. Vynikající vojevůdce, v mládí lapka, jímal bohatým Rožmberkům majetek, samozřejmě že nejlépe to šlo loupežemi na venkově a přepadáváním kupců. Jenže tak se živilo mnoho drobných zemanů. Někteří se nechali od mocných najmout jako žoldnéři.

Čechy se radikalizovaly, vše spělo k sociálnímu výbuchu. Když se objevil Jan Hus a k tomu kněží, kteří slibovali brzký příchod Spasitele, nastal zlom. Jenže povětšinou to byla domácí válka, jedna frakce proti druhé. Žižka byl výjimkou, nehromadil majetek, jako jiní husitští hejtmani, například Jakoubek z Vřesovic či Bořek z Miletínka.

Mnozí měnili kabát, jak se jim to zrovna hodilo, jednou kališníci, zítra katolíci.

Na temeni kopce byl v základech zbytků hradu pohroužen do práce ing. Hynek Veselý, předseda Sdružení hradů. Dlouze jsme si povídali o Žižkovi, o husitství... I o pohrdání lidí historii, neúctě k dějinám a malovlastenectví.

Kalich a Panna Žižky Jana

Na vrcholu kopce najdete zbytky rozsáhlého hradu, dokonale opevněného s obrovským předhradím.

V době husitských válek v letech 1421 - 1424 bylo Litoměřicko svědkem zuřivých bojů. Kraj u Labe měl strategický a ekonomický význam. Proti katolíkům vedl válku Křišťan ze Žernosek. Byl blízkým spojencem Jana Žižky, který s bratrem Jaroslavem 1421 přitáhl k městu a pokusil se Litoměřic zmocnit. To se nezdařilo. Žižka se tu rozhodl usídlit a zvolil za místo opěrného bodu kopec, později nazvaný Kalich.

Protože Jan musel odjet na čáslavský sněm, o dostavbu hradu se staral bratr Jaroslav, málo zmiňovaná osoba husitského hnutí. Situace se snažil využít Zikmund z Vartenberka, Žižkův nepřítel, a zaútočil na husity. Nezdařilo se, ale aspoň nechal proti Kalichu vystavět hrad Panna, ten ale Žižka dobyl, takže měl hrady dva. Vartenberk na dohled pak zbudoval hrad Litýš.

Na Kalichu se vyskytoval Žižka ještě v roce 1423, poté ho spravoval Jaroslav a sestra Anežka.

Po porážce radikálních husitů u Lipan v roce 1437 nařídil císař Zikmund hrady Kalich a Pannu jako peleše lotrovské zbořit.

U Panny se to podařilo, Kalich proplul dějinami s mnoha majiteli až do přelomu 15. a 16. století.

Poté se píše již jako pustý.

Reklama

Výběr článků

Načítám