Hlavní obsah

Živý betlém na zámku v Loučeni připomene příběh Josefa a Marie i stará řemesla

Novinky, Ivana Kvasnicová

O poslední adventní neděli 22. prosince se na nádvoří loučeňského zámku již posedmé představí Živý betlém. Také letos v něm návštěvníci najdou mnoho nového; představí klíčové postavy betlému v širším kontextu. Na Loučeni se koná ve stejný den i adventní koncert.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Tak jako křest největšího adventního věnce v Česku již pravidelně otvírá adventní čas na zámku Loučeň, stejně tak tradiční je tu vyvrcholení adventu živým betlémem o poslední adventní neděli.

„Betlém vznikne jako už tradičně v 16 hodin na nádvoří zámku, ale tentokrát připomeneme už dvě hodiny před jeho instalací širší souvislosti, aby návštěvníci znali pozadí života jednotlivých postav,“ řekl manažer zámku Jiří Senohrábek.

Odpoledne ve dvě hodiny tak vznikne na nádvoří – nebo v případě přílišného chladu či sněžení v oranžérii zámku – tesařská dílna jako připomínka skutečnosti, že svatý Josef, manžel P. Marie, Ježíšovy matky, zastával právě tesařské povolání. Činit se tu bude také kovář. Pastýře, kteří se v betlému přijdou poklonit Ježíškovi, bude vidět už předtím s živými ovečkami, které se jistě budou líbit hlavně dětem. Těm se navíc ukážou už brzy odpoledne rovněž Tři králové. A také Andělé, u nichž bude možné získat staročeské perníčky

„Děti se rovněž budou moci odpoledne svézt na poníkovi, který je reminiscencí na oslíka ze chléva, v němž se narodil Ježíšek,“ slíbila Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

O poslední adventní neděli se na Loučeni také tradičně otevírá zámecký kostel jako důstojné dějiště adventního koncertu. „Ten bude od 14 hodin jako obvykle předehrou ke zmíněnému živému betlému,“ uvedl Jiří Senohrábek.

Dále bude zámek Loučeň otevřen zájemcům na vánoční prohlídky od 25. prosince do 1. ledna 2014 vždy od 10 do 16 hodin. A poslední den v roce zde navíc mohou především rodiny s dětmi oslavit v lehce exotickém duchu odpolední Silvestr v jednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám