Hlavní obsah

Životní jubilea ve vzpomínkách členů Fotoklubu OKO

Novinky, Stanislava Dvořáková

Výstavy v Malé scéně v Ústí nad Orlicí představily životní tvorbu dvou členů Fotoklubu OKO, kteří se v měsíci březnu dožívají jubilea svého narození a o své vzpomínky na uplynulá léta se prostřednictvím svých fotografií podělili se svými přáteli a dalšími návštěvníky.

Foto: Stanislava Dvořáková

Obdiv krásám přírody vložila do fotografie Krajina a slunečnice.

Článek

Měsíc březen předznamenává příchod jara, květin, prostě samých krásných chvil, zvláště když se pojí s životním jubileem. Mezi členy Fotoklubu OKO v Ústí nad Orlicí slaví výročí svých narozenin, jak jinak než se vzpomínkami uchovanými ve fotografiích, Jana Kuklišová a Mijat Mandič.

Jana Kuklišová-Škarková se narodila 22. března 1942 v Ústí nad Orlicí. V mládí v době studia na textilní škole se věnovala závodní atletice. Měla ráda pohyb i ten kolem sebe, vítr v korunách stromů, v lánech obilí, v záhonech květin.

Doma od dětského věku obdivovala tatínka, který z temné komory přinášel skvosty zachycených okamžiků. Neodolala a ráda pomáhala a tak vývojka a ustalovač nahrazovaly dětské hračky.

Podle tohoto vzoru i ona se zamilovala do krás neopakovatelných okamžiků. Inspirací jí byla příroda v svém stálém pohybu, která poskytuje pohled do věčnosti své existence. Snová krajina, květy hrající si s větrem, kamenné památky dávných věků představují svět v pohybu, který je možné fotografií zastavit. Divák tak může vstoupit do labyrintu krásy, naděje a vzpomínek.

V současné době je členkou Fotoklubu OKO, s kterým se účastní klubových výstav v Ústí nad Orlicí, Svitavách, Žamberku a Popradu. Nyní u příležitosti životního jubilea se podělila se svými vzpomínkami na výstavě v Malé scéně.

Mijat Mandič se narodil 12. března 1947 ve městě Moglej Republika Bosna a Hercegovina. Otec byl Chorvat a matka Češka. Umělecké fotografii se začal věnovat v roce 1968 a jako předseda fotoklubu Bosna ve městě Doboj se podílel na vynikajících výsledcích tehdejší fotografické tvorby. Stal se členem předsednictva Fotosvazu Bosny a Hercegoviny a po nástupu na technickou fakultu v Sarajevě členem Akademického fotokinoklubu.

Válka však ukončila poklidný život v Jugoslávii, a tak protože má české předky, odchází v roce 1992 do Ústí nad Orlicí, kde zapustil trvalé kořeny.

Stává se členem Volného sdružení východočeských fotografů, členem Fotoklubu v Brandýse nad Orlicí a členem Klubu přátel umění v Ústí nad Orlicí. Tak poznává v tomto městě partu nadšenců pro amatérskou fotografii a na začátku roku 2003 zakládá Fotoklub OKO, jehož se stává předsedou.

V současné době nemoc omezuje jeho další zapojení i tvorbu, přesto udržuje kontakty s fotokluby v Chorvatsku, Polsku, Německu a Maďarsku.

Průřez svojí tvorbou k příležitosti 70. narozenin představil na výstavě v Malé scéně ve fotografiích s nostalgickou vzpomínkou na léta prožitá v Jugoslávii a s nejoblíbenější studií portrétů různých nálad.

Reklama

Výběr článků

Načítám