Hlavní obsah

Život dětem: Včasné vyšetření znamének může zachránit život

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní léto střídá jeden tropický týden za druhým. Pro jedny je to pohodové období plné zábavy a lenošení u vody, druhým spíše přináší obavy o své zdraví. Slunečné počasí je totiž výrazným rizikovým faktorem vzniku rakoviny kůže.

Foto: Život dětem, o.p.s.
Článek

Až polovina melanomů vznikne rozvojem mateřských znamének, způsobeném například opalováním. Nejdůležitější je prevence a pravidelná kontrola, která díky případnému včasnému odhalení výrazně zvyšuje šance na uzdravení.

Přijďte ve středu 16. září na Zábavné odpoledne pro děti i dospělé, pořádané organizací Život dětem a nechte si dermatology z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zdarma vyšetřit mateřská znaménka a pihy. Buďte zodpovědní za své zdraví. 

„Úspěšnost léčby rakoviny kůže ve velké míře závisí na včasném odhalení. Ve spolupráci s dermatology z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady chceme upozornit na nebezpečí jejího výskytu a apelovat na důslednou prevenci. Zájemci si proto v rámci našeho programu Zábavného odpoledne pro děti i dospělé mohou zdarma pomocí dermatoskopu nechat vyšetřit svá mateřská znaménka a pihy. Akce se koná ve středu 16. září od 12.30 hodin na náměstí Míru v Praze,“ uvedla ředitelka společnosti Život dětem a hlavní organizátorka celé akce MgA. Maria Křepelková. 

V České republice je melanom diagnostikován přibližně 2 400 osobám ročně a tento počet se bohužel každoročně zvyšuje. Zhruba pětina z nich jeho následkem umírá. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. U mužů nejvíce nádorů přibývá ve věkové kategorii nad 50 let, u žen je to ve skupině 10 až 29 let. Až polovina melanomů vznikne na základě rozvoje pigmentového znaménka.

„Pro mnohé lidi je opálená pleť symbolem krásy a zdraví. Bohužel je to pouze jejich mylná domněnka, protože kůže dlouhodobým a cíleným opalováním naopak ztenčuje a tvoří se na ní vrásky. Především právě opalování může způsobit rozvoj některých mateřských znamének a vznik kožních nádorů včetně nejzhoubnějšího melanomu,“ řekl Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA., přednosta Dermatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Počet onemocnění melanomem u nás za posledních 40 let stoupl více než sedmkrát. Podle odborníků bude mít dokonce až polovina lidí, kteří se dožijí 65 let, alespoň jeden typ rakoviny kůže. „Muži většinou podceňují riziko rakoviny kůže, ženy zase velmi často podléhají trendům snědého opálení. V obou případech hrozí větší riziko onemocnění. Ozónová vrstva je menší o 10 procent než před 40 lety a na Zemi dopadá zhruba o 20 procent více nebezpečného UVB záření. Opatrnost a potřeba prevence jsou tedy na místě,“ dodal profesor Arenberger. 

Reklama

Výběr článků

Načítám