Hlavní obsah

Získá kostel v Sazovicích po mezinárodním ocenění i titul Nejlepší proměny u nás?

Novinky, Tereza Zatřepálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé čekání na kostel v Sazovicích se vyplatilo. Kostel s moderním vzhledem zaujal nejen u nás, ale také v zahraničí, kde byl označen za jednu z deseti nejlepších staveb ve světě pro rok 2017.

Foto: archiv obec Sazovice

Kostel v Sazovicích má moderní vzhled, který zaujal i odborníky prestižního časopisu Azure

Článek

Sazovice si na svůj kostel sv. Václava musely dlouho počkat. V roce 1935 byl založen spolek Jednota sv. Václava, který si vzal za cíl zbudovat v obci kapli. Než byly shromážděny finanční prostředky, změnila se politická situace a stavba kaple se odsunula.

K obnovení spolku a myšlenky na kostel došlo až v roce 2011. V roce 2015 byl požehnán stavební pozemek a 13. května 2017 posvětil nově vystavěný kostel olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, metropolita moravský.

Kostel má moderní okrouhlý tvar a nabízí věřícím liturgický prostor sloužící především k sloužení mše svaté a k modlitbě i společenskou místnost, která je vhodná pro besedy, setkání či posezení po mši svaté.

„Místo se nachází v centru obce, kde na svahu ještě v minulém století sáňkovaly děti a krčilo se zde 5 malých domečků. Ty byly v 70. letech zbourány a vznikla plocha veřejné zeleně. V letech 2015-2017 na ní vyrostla nádherná stavba, která se stala srdcem Sazovic. Patronem obce je sv. Václav a náš kostel je mu zasvěcen. Účastí v projektu Má vlast cestami proměn máme možnost kostel prezentovat po celé vlasti. Srdečně zveme zájemce, aby si prohlédli originál, dveře našeho kostela jsou pro všechny otevřené,“ zve starostka obce Edita Hrbáčková. 

Kostel v Sazovicích od architekta Marka Jana Štěpána byl prestižním časopisem Azure označen za jednu z deseti nejlepších staveb světa. Letos soutěží o titul Nejlepší proměna v rámci výstavy Má vlast cestami proměn. Má číslo 119 a hlasovat pro něj můžete na: http://cestamipromen.cz/hlasovani.

Reklama

Výběr článků

Načítám