Hlavní obsah

Zimní radovánky v okolí našeho nejstrašidelnějšího hradu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrad Kašperk proslavila pohádka Anděl Páně, takže ho zná téměř každý. Kašperskohorsko je krásné po všechna roční období. Hrad nechal založit jako strážný Karel IV., je to nejvýše položený královský hrad u nás. Měl střežit zlatou stezku, po třicetileté válce byl po nařízení císaře pobořen.

Foto: infocentrum Kašperské Hory

Kašperské Hory

Článek

Nesměl se stát opěrným bodem panovníkových nepřátel nebo sídlem loupeživých band. Část hradu posloužila jako stavební materiál pro obyvatele okolí. Co z hradu zbylo, začali v 19. století opravovat obyvatelé Kašperských Hor, kterým hrad patří do současnosti. Hrad se podařilo zakonzervovat a jsou v něm i výstavky o historii Kašperka a okolí, a také o době Karla IV. a Václava II. Je odtud výtečný výhled na okolí.

V minulých dobách o hradu kolovaly pověsti, že tu straší a že je lepší se mu vyhnout. Prý tu je tolik strašidel, přízraků, upírů a krve, že se o něm mluví jako o nejstrašidelnějším našem hradu. Němečtí obyvatelé Kašperských Horách chtěli dát ruinu po připojení Sudet k Říši jako výraz vděčnosti svému Vůdci, ten ji odmítl. Možná ho také něco vystrašilo. 

Kašperskohorsko žije turisticky i v zimě

Na vycházku po naučné stezce Kolem Pranýře za výhledy se můžete vydat na sněžnicích i bez nich. Hrad Kašperk mimořádně otevře v období jarních prázdnin od 6. února do 17. března vždy v sobotu a ve středu. 

Pro malé i odrostlejší sportovce jsou připraveny desítky kilometrů běžeckých tratí různé náročnosti.

„Okolo Kašperských Hor se upravuje několik běžeckých okruhů. Přímo z města můžete nastoupit buď na okruh okolo vodárny, nebo využít trať okolo Pešťákova vrchu. Obě trasy jsou sjízdné pro klasické běžky, místy se upravuje stopa i pro bruslaře. Cestou se můžete kochat nádhernými výhledy jak na město, tak všudypřítomný hrad Kašperk. Pro zdatnější běžkaře je vhodný okruh okolo Ždánova, na nějž se napojuje trasa vedoucí až na Javorník. Děti a začínající běžkaři jistě rádi upřednostní okruh upravovaný na louce při nástupním místě na ždánovskou trasu, anebo zcela nově projížděnou stopu, kterou najdete při cestě na hrad od parkoviště,“ zve k návštěvě Jitka Skořepová, vedoucí z kašperskohorského infocentra.

Kastelán vyráží rád na běžkách

„Z Kašperských Hor na běžkách rád vyrážím například na Horskou Kvildu nebo Modravu. Jsou to nádherné výlety horským terénem, v čistém prostředí Národního parku Šumava. Kromě skvělého pocitu ze sportovního výkonu se z informačních tabulí dozvíte leccos zajímavého,“ doplnil Zdeněk Svoboda, kastelán hradu Kašperk.

Reklama

Výběr článků

Načítám