Hlavní obsah

Zimní plavci TJ Haná Prostějov třetí v Českém poháru

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. dubna uspořádal oddíl dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov poslední v pořadí 22. závod v zimním plavání v rámci Českého poháru v zimním plavání. Plavci navázali na loňskou úzkou spolupráci s SDH Záříčí a rozhodně udělali dobře.

Foto: Michal Mucha

Společné foto oddílu DZP TJ Haná Prostějov po vyhlášení výsledků.

Článek

Vynikající logistické zabezpečení a podpora daly závodu a i závěrečnému vyhlášení výsledků jiný rámec. Závod se uskutečnil v čisté vodě o teplotě 10,7°C v pískovně u Záříčí.

Na Hanou přijelo 120 plavců z 15 oddílů České republiky. Díky dobré agitaci se na plavce i přes velkou nepřízeň počasí přišlo podívat velké množství diváků z obce i okolních vesnic. Diváci tak mohli vidět spoustu plaveckých osobností, které přijely na poslední závod sezóny.

Jmenujme přemožitele kanálu La Manche Petra Miholu (2006), Richarda Haana (2005), Rostislava Vítka (2009), který se zároveň reprezentoval ČR na olympiádě v Pekingu v roce 2011. Dále Danu Zbořilovou (2001), kterou diváci zároveň přivítali i jako mistryni světa z letošního roku. Nesmíme zapomenout ani na Magdu Okurkovou, absolutní mistryni světa z roku 2014 a letošní přemožitelku Gibraltarského průplavu, která vytvořila český národní rekord.

Vyvrcholením závodů bylo vyhlášení výsledků celého Českého poháru. Slavnostní vyhlašování zpestřil svým vystoupením folklórní soubor Ječmínek z Chropyně a taneční klub při ZUŚ Chropyně se svým originálním baletním vystoupením. A jak dopadly celkové výsledky?

Skokanem roku se stal Jan Kalvoda (I. PKO Praha). Nováčkem roku se stala Eliška Podmelová (FIDES Brno). Absolutním vítězem v kategorii mužů se stal Dezider Pék (FIDES Brno). Absolutní vítězkou v kategorii žen se stala Magda Okurková (FIDES Brno).

V pořadí klubů a oddílů se umístil FIDES Brno na 1. místě (154 129 bodů), I. PKO Praha skončil druhý (119 305,6 bodu) a bronzovou medaili si vyplavali plavci z pořádajícího oddílu DZP TJ Haná (42 076 bodů).

Předsedkyně oddílu DZP TJ Haná Prostějov, letošní mistryně světa z Tyumenu v kategorii žen 40 – 44 let na trati 450 m, letošní mistryně republiky v zimním plavání ve své věkové kategorii, vítězka Českého poháru v kategorii ženy A (40 – 49 let) a ledová královna Hané Dana Zbořilová se svěřila: „Děkuji celému našemu skvělému týmu plavců a plavkyň, ale i lidem z ostatních oddílů. Myslím si, že letošní sezóna nás opět dobře nakopla do dalšího roku. Byla to dobrá a silná sezóna. Rozhodně nesmíme usnout na vavřínech.”

Mezi další úspěchy Hanáků patřilo 2. místo v kategorii mužů nad 69 let, které si vyplaval Bohumil Pácl a 3. místo žen v kategorii A Daniely Němčíkové. Velký plavecký úspěch zaznamenali Hanáci i u silné kategorie mužů nad 50 let, kde se umístil Otakar Ježek na 4. místě a stejně silné kategorie žen nad 50 let, kde 4. místo obsadila Miss zimního plavání na roky 2016 - 2021 Marie Trnkalová. Velký dík za vzornou reprezentaci oddílu patří i nejmladšímu plavci Janu Pelíškovi, který v kategorii dorostenců Český pohár v zimním plavání vyhrál.

Poděkování patří samozřejmě všem partnerům, kteří finančně přispěli a podpořili oddíl DZP TJ Haná Prostějov, především pak Statutárnímu městu Prostějov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám